SpaceX-ov Starship danas (ipak ne) polijeće u orbitu

Prvo povijesno lansiranje nove najveće operativne rakete na svijetu zakazano je za danas iza 14 sati, a sve možete uživo pratiti ovdje

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 17. travnja 2023. u 12:18

Najveća raketa na svijetu, Spacex-ov Starship s prvim stupnjem Super Heavy visoka je čak 120 metara. To je 5 metara više od trenutačno najviše zgrade u Hrvatskoj (splitskog Dalmatia Towera), a cijela ta struktura trebala bi poletjeti u zrak na vlastiti pogon. Za to će biti zaduženo čak 33 raketna motora Raptor unutar prvog stupnja te njih dodatnih 6 unutar osnovnog raketnog stupnja, poznatoga kao Starship.

Lansiranje u 15h

Svoj prvi pokusni orbitalni let nove rakete SpaceX planira već gotovo dvije godine, a danas je dan kada bi on zaista i mogao biti ostvaren. Tehničke i operativne pripreme su dovršene, FAA je dao zeleno svjetlo, pa se sada samo čeka dovršetak finalne procedure prije lansiranja. Prođe li sve prema planu, iz svemirske baze Starbase u mjestu Boca Chica u Teksasu, ova će divovska raketa poletjeti danas oko 15 sati po našem vremenu.

Prijenos uživo bit će dostupan putem YouTubea, u videu koji donosimo pri dnu ovog članka. Video prijenos će započeti 45 minuta prije planiranog vremena lansiranja.

Prije toga, donosimo kratku animaciju puta kojim će Starship letjeti.

Nakon polijetanja iz Teksasa prema istoku, potisnik Super Heavy past će u Atlantik, dok će Starship nastaviti soj orbitalni let oko Zemlje, sve do Havaja, gdje je planirano da kontrolirano sleti – također u ocean. Budući da je riječ o pokusnom letu, niti jedan dio rakete neće se koristiti ponovno, a ionako je relativno malena šansa da pri prvom letu sve prođe kako je planirano.

Vremenski uvjeti, kako lokalno tako i nešto dalje, u višim slojevima atmosfere, mogu utjecati na uspješnost lansiranja. Potom, ovako velika i složena raketa mora se napuniti gorivom, a i svi njezini sustavi moraju odraditi svoje zadaće, pa i tu može doći do problema. Nakon toga, tu je i samo polijetanje, uvijek riskantno, kao i ulazak u orbitu, što je vrlo kompliciran inženjerski i aeronautički zadatak. Posloži li se baš sve, vidjet ćemo spektakularno lansiranje. Ipak, statistički je veća šansa da će nešto zakazati, pa će se dogoditi ili odgoda cijele procedure, ili još spektakularnija – eksplozija.

Prijenos uživo:

NADOPUNA: Zbog manjeg problema s tlakom u prvom stupnju, današnje lansiranje odgođeno je za neki budući termin. Prvi sljedeći mogući datum lansiranja je 20. travnja.