Osnovana je krovna organizacija za umjetnu inteligenciju u EU, Hrvatska među osnivačima

Osnovan je Europski AI forum (EAIF), krovna AI organizacija na području Europske Unije, a Hrvatska je jedan od glavnih osnivača kroz Hrvatsku udrugu za umjetnu inteligenciju, CroAI

Sandro Vrbanus utorak, 30. svibnja 2023. u 11:45

Ovoga je tjedna službeno pokrenuta krovna organizacija za umjetnu inteligenciju, Europski AI forum (EAIF). Ideja za njega rodila se prije tri godine upravo u Hrvatskoj, a ispočetka je to bila inicijativa pokrenuta unutar domaće organizacije za umjetnu inteligenciju CroAI, s njemačkim i francuskim kolegama, za vrijeme hrvatskog presjedanja Vijećem Europske Unije.

Sada je ta inicijativa prerasla u formalnu organizaciju sa sjedištem u Bruxellesu, a predstavlja jedinstveno tijelo na razini EU koje će se baviti pitanjima AI-a i predstavljati europski AI ekosustav.

Predstavljaju preko 2.000 tvrtki

Misija EAIF-a je biti poveznica između europskih kreatora politika i AI poduzetnika, predstavljajući više od 2.000 tvrtki. Kao organizacija žele ubrzati ulaganja u umjetnu inteligenciju, oblikovati strategije umjetne inteligencije i uskladiti politike diljem Europe kako bi se izbjegla fragmentacija i izgradili mostovi u ekosustavu umjetne inteligencije usmjerene na čovjeka.

Kako bi postigli taj cilj, EAIF okuplja stručnjake iz devet vodećih europskih AI organizacija, uključujući: CroAI (Hrvatska), Hub France IA (Francuska), KI Bundesverband (Njemačka), AI4SI (Slovenija), AI Austria (Austrija), AI Cluster Bugarska (Bugarska), NL AI Coalitie (Nizozemska), Digital Poland Foundation (Poljska) i Udruga umjetne inteligencije Litve (Litva).

"Kroz protekle 3 godine Forum je vođen entuzijazmom 9 europskih NGO-a za AI. Organiziran je redovno svakih 6 mjeseci u zemlji koja presjeda Europskom Unijom te je postigao ogromni utjecaj i doseg kako u Komisiji tako i na lokalne zemlje. Sada je bilo vrijeme da se stvar formalizira i organizira kao posebno tijelo koje će biti glas AI startupa u Bruxellesu. Naročito mi je drago da je cijela stvar krenula iz Hrvatske 2020. za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU i zarolala se sve do Bruxellesa", izjavila je izvršna direktorica Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju, Martina Silov.