Počinje misija Artemis: pratite uživo prvo lansiranje rakete SLS prema Mjesecu

NASA-ina raketa SLS najveća je trenutačno aktivna na svijetu, a svoje prvo lansiranje doživjet će danas poslijepodne. Sve možete uživo pratiti putem video prijenosa, ali i stranice s ključnim podacima

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 29. kolovoza 2022. u 12:15

NASA danas okreće novu stranicu u povijesti istraživanja svemira. Prvim pokusnim lansiranjem rakete SLS (Space Launch System) i kapsule Orion i službeno će biti pokrenut projekt Artemis, u sklopu kojega bi se ljudske posade trebale vratiti na Mjesec. Više o samoj misiji i raketi možete pronaći ovdje.

Današnje lansiranje s Cape Canaverala na Floridi će uživo pratiti oko 200.000 ljudi, a njima se možete i vi pridružiti iz udobnosti vlastitog doma. NASA je organizirala prijenos uživo, koji započinje u 12:30 po našem vremenu. Dvosatni "prozor" za lansiranje otvara se u 14:33 sati. Vremenski uvjeti za lansiranje su za sada povoljni.

Video prijenos lansiranja:

Misija Artemis-I pokusni je let rakete SLS, kapsule Orion i cijelog sustava koji je osnova programa Artemis. Ukupno njezino trajanje trebalo bi biti oko 42 dana, s planiranim datumom povratka na Zemlju 10. listopada. Orion će u retrogradnoj orbiti oko Mjeseca provesti oko dva tjedna. Nakon lansiranja, napredak misije moguće će biti pratiti putem ove stranice.

Ovako bi trebalo izgledati praćenje misije u stvarnom vremenu
Ovako bi trebalo izgledati praćenje misije u stvarnom vremenu

Na njoj će NASA u 3D tehnologiji iscrtavati putanju svemirskih letjelica i isticati ključne telemetrijske podatke s njih, kao i poziciju, brzinu, lokaciju, itd. Najvažnije informacije najavili su dijeliti i putem računa @NASA_Orion na Twitteru.

NADOPUNA: Otprilike u vrijeme kada je otvoren prozor za lansiranje, došla je informacija o odgodi. Razlog je problem u pripremi motora broj 3 za lansiranje. Kontrola misije otkrila je i manju pukotinu u toplinskom štitu središnjeg stupnja. Danas lansiranja neće biti, a sljedeći pokušaj najranije bi se mogao dogoditi 2. rujna.