Poznato je zašto su SAD stavile Xiaomi na listu "komunističkih vojnih kompanija"

U sudskom procesu koji se trenutačno vodi, a kojim Xiaomi želi poništiti odluku vlasti SAD-a o stavljanju na crnu listu nepoželjnih poslovnih subjekata, objavljeni su i razlozi zašto je do toga uopće došlo

Sandro Vrbanus subota, 6. ožujka 2021. u 13:15

Sredinom siječnja, u posljednjem tjednu mandata prošloga američkog predsjednika Donalda Trumpa, kineski proizvođač elektroničke opreme Xiaomi bio je stavljen na crnu listu kompanija s kojima američke kompanije ne smiju poslovati. Xiaomi je tada proglašen "komunističkom kineskom vojnom kompanijom", a zabranjeno mu je bilo slobodno surađivati s kompanijama i pojedincima iz SAD-a.

Kineska je kompanija odmah potom objavila kako oni s vojskom NR Kine nemaju nikakve veze, a pokrenuli su i tužbu kojom žele osporiti ovu odluku, koju smatraju neopravdanom. U ovom je sudskom procesu sada došao red na objavu dokaza, pa je američko Ministarstvo obrane moralo pojasniti razloge zbog kojih je Xiaomi dospio na popis "vojnih kompanija".

Problematična nagrada osnivaču

Iz Pentagona kažu da im je sporna bila nagrada koju je u Kini dobio Lei Jun, osnivač Xiaomija. On je, naime, za 2019. godinu bio nagrađen kao "Izvanredni graditelj socijalizma s kineskim karakteristikama", a tom ga je titulom počastilo kinesko Ministarstvo industrije i informacijskih tehnologija. Lei je te godine bio jedan od stotinu primatelja ovakve nagrade, a podatak o tome stoji i na službenim stranicama kompanije.

Osim sporne nagrade osnivaču, američkim dužnosnicima nije dobro sjela niti činjenica da Xiaomi ima ambiciozna planove za ulaganja u napredne tehnologije kao što su 5G mreže i umjetna inteligencija. "Ove tehnologije ključni su interes NR Kine, i u fokusu su njihove strategije vojno-civilne fuzije", kažu iz Pentagona, koji je ove razloge dostavio kao pojašnjenje svoje odluke okružnom sudu u Washingtonu.

Xiaomi u svojoj tužbi, kojom pokušava osporiti odluku, navodi kako im nikakvo objašnjenje zabrane nije dostavljeno, niti im je bilo dozvoljeno odgovoriti američkim vlastima.