Prije povijesnog leta helikoptera na Marsu treba mu nadograditi softver

Helikopter Ingenuity, koji na Marsu čeka priliku postati prva ljudska letjelica koja je poletjela na nekom drugom planetu, prvo će morati dobiti zakrpu za svoj softver, a tek onda može u akciju

Sandro Vrbanus utorak, 13. travnja 2021. u 17:30

Priča oko prvog helikoptera na Marsu postaje sve zamršenija, a ovoga puta osim što spada u kategoriju zabave i znanosti, možemo je klasificirati i u rubriku "softver". Naime, iz NASA-inog Laboratorija za reaktivni pogon (JPL) su izvijestili kako ovoga tjedna prvog povijesnog leta na Marsu neće biti, jer se čeka da tim nadogradi kontrolni softver helikoptera Ingenuity.

Naime, tijekom prošlotjednog testa aktiviran je bio automatski softverski osigurač koji je spriječio helikopter da prijeđe iz faze pripreme za let u fazu leta, a problem je detektiran u softveru malene letjelice. Proteklih nekoliko dana kontrola misije identificirala je problem i zaključila kako je najjednostavnije rješenje načiniti manju modifikaciju u kontrolnom programu koja će promijeniti proces uključivanja kontrolera za let. To bi trebalo omogućiti siguran prelazak u fazu leta, no prije toga softversku zakrpu treba napisati i – poslati na Mars.

Instaliranje zakrpe na Linux

Razvoj zakrpe nije problematičan, no provjera njegovog rada na simulatorima u laboratoriju te instaliranje na helikopter udaljen više stotina milijuna kilometara od Zemlje potrajat će izvjesno vrijeme. Usput rečeno, Ingenuity je zasnovan na Linuxu kao operacijskom sustavu otvorenog koda.

Nakon izrade i validacije zakrpe, timovi će pristupiti slanju podataka u kontrolere koji upravljaju helikopterom, a potom će pokušati letjelicu bootati s ovom nadogradnjom. Nakon toga bit će spremni objaviti eventualni datum prvog pokusnog leta, a to se ne očekuje prije sljedećeg tjedna.

JPL poručuje da je Ingenuity i dalje siguran i "zdrav" na površini Marsa, te da su mu sve vitalne funkcije stabilne. Situacija poput ove u kojoj nešto "zapne" prije testiranja je, kažu, nešto sasvim normalno. Projekt je razvijan s ciljano visokim rizicima, ali koji donose i potencijalno visoke nagrade u vidu prvog povijesnog leta na drugom planetu.

Prvi povijesni let helikoptera Ingenuity, podsjećamo, uključivat će vertikalno polijetanje, lebdenje u trajanju između 20 i 30 sekundi na tek metar-dva od tla, te meko slijetanje. Prođe li prvi test u skladu s očekivanjima, NASA-in će tim pokušati i nešto ambicioznije letove, sa sve većim udaljenostima i visinama, njih najviše pet u vremenu u kojem Ingenuity može preživjeti bez napajanja iz rovera Perseverance. Najveća udaljenost koju bi ovaj helikopter trebao preletjeti je oko 300 metara.