Pronađena rupa na ruskoj kapsuli Sojuz, nije jasno kako će se vratiti s ISS-a

Putnička kapsula Sojuz MS-22, koja je trenutačno priključena na Međunarodnu svemirsku postaju, prije nekoliko je dana ispustila rashladnu tekućinu. Mjesto curenja je pronađeno, ostalo se istražuje

Sandro Vrbanus srijeda, 21. prosinca 2022. u 14:27

Iz ruske kapsule Sojuz, koja se trenutačno nalazi na Međunarodnoj svemirskoj postaji, prošloga je tjedna u nezgodnom trenutku, baš prije planirane svemirske šetnje kozmonauta, iscurila rashladna tekućina. Šetnja je bila otkazana, a odmah je pokrenuta i istraga. Nakon nekoliko dana, preliminarna inspekcija kapsule robotskom rukom otkrila je rupu na njezinom vanjskom dijelu, u odjelu gdje su smješteni instrumenti.

"Nije ugodno"

Prvi čovjek ruske svemirske agencije Roscosmos, Jurij Borisov, potvrdio je kako je riječ o rupi promjera 0,8 milimetara, koja je dovela do curenja amonijaka prošloga tjedna. Situaciju su iz Roscosmosa opisalo kao "ne baš ugodnu", što je popriličan eufemizam za ovako ozbiljan problem, ili niz problema koje tako malena rupa može izazvati.

Prije svega, rashladni sustav kapsule trenutačno je izvan funkcije, pa se ona nekontrolirano zagrijava. To zagrijavanje nije (kako se špekuliralo) dosegnulo 50°C, potvrđeno je za TASS. Prostor za posadu trenutačno je stabiliziran na toplih, ali podnošljivih nešto više od 30°C, dok je dio s opremom i instrumentima zagrijan na oko 40°C. Sve to je, prema Rusima, unutar dozvoljenih granica, kao za kozmonaute tako i za samu kapsulu.

No, to nije kraj problemima za kapsulu Sojuz MS-22. Nedostatak rashladne tekućine i rupa na sustavu hlađenja znače i da je kapsula potencijalno neupotrebljiva za povratak na Zemlju. Roscosmos poručuje kako ne planira odmah slati novu, zamjensku kapsulu. Međutim, Sojuz u ovakvom stanju jamačno nije 100% spreman za bilo kakvu hitnu situaciju, u kojoj bi trebao posadu odmah vratiti na Zemlju. Njome su, podsjetimo, Rusi Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin te američki astronaut Frank Rubio, u rujnu ove godine stigli na ISS, a njome bi se na Zemlju trebali i vratiti u ožujku sljedeće godine.

Nastavlja se istraga

Bez hladnjaka, postoji opasnost od pregrijavanja brojnih sustava i letnog računala Sojuza prilikom povratka u atmosferu, što bi dovelo do toga da posada moda "ručno" upravljati procesom slijetanja. NASA i Roscosmos nastavit će s istragama i procjenama situacije u narednim tjednima.

Kad je riječ o uzroku nastanka rupe na rashladnom sustavu, najvjerojatnije je kako je riječ o udaru mikrometeorida, komadića svemirske prašine ne većega od zrnca pijeska, kakvi u orbiti nisu rijetkost.