Proteklog tjedna završene dvije NASA-ine svemirske misije, Kepler i Dawn

Svemirski teleskop Kepler i svemirska sonda Dawn gotovo u isto vrijeme ostali su bez goriva pa ih NASA više ne može koristiti

Sandro Vrbanus subota, 3. studenog 2018. u 11:02

Protekloga tjedna došao je kraj za dvije dugogodišnje svemirske misije američke agencije NASA. Nakon više od 9 i pol godina svemirski teleskop Kepler ostao je bez goriva nedugo nakon što je obavio svoja posljednja snimanja, a NASA je u utorak objavila kako je misija i službeno završena jer se teleskop više ne može okretati kako bi proučavao svemir niti može "kući" slati podatke.

Samo dan nakon toga slična se stvar dogodila i sa sondom Dawn koja se nalazi u asteroidnom pojasu Sunčevog sustava. Nakon dva neuspjela kontakta s ovom sondom tijekom srijede i četvrtka i ona je proglašena ugašenom.

Svemirski teleskop Kepler lansiran je 7. ožujka 2009. godine s očekivanim trajanjem misije od 3,5 godine. Postavljen je u heliocentričnu orbitu sličnu Zemljinoj i posljednjih gotovo 10 godina pratio je Zemlju na putu oko Sunca. U svojem životnom vijeku Kepler je obavio daleko više posla nego je to izvorno bilo očekivano.

Korišten je za traganje za udaljenim egzoplanetima, promatrao je sustave preko pola milijuna zvijezda i zaslužan je za otkriće najmanje 2.600 potvrđenih egzoplaneta. Nakon prestanka rada ovaj će teleskop ostati u svojoj orbiti, oko 151 milijun kilometara iza Zemlje.

Svemirska sonda Dawn lansirana je i prije Keplera, 27. rujna 2007. godine. Umjeto planiranih devet, u svemiru je aktivno provela nešto više od 11 godina. Osnovna joj je misija bila istraživanje protoplaneta u asteroidnom pojasu Sunčevog sustava, Veste i Ceresa. Prva je to sonda koja je imala misiju orbitirati oko dvaju svemirskih tijela.

U trenutku nestanka goriva sonda Dawn se nalazila u stabilnoj orbiti oko Ceresa pa će tamo i ostati i sada, nakon što više ne može aktivno snimati ovaj patuljasti planet.