Sindikat radnika Amazona u Njemačkoj prijeti predblagdanskim štrajkom

Njemački sindikat Ver.di pozvao je radnike iz Amazonovih skladišta u toj zemlji u štrajk, i to u danima prije Božića u kojima se tradicionalno najviše robe kupuje i isporučuje

Sandro Vrbanus nedjelja, 15. prosinca 2019. u 22:05

Drugi najveći sindikat u Njemačkoj, Ver.di, koji okuplja radnike pretežno iz sektora usluga, pozvao je zaposlenike Amazona na štrajk. Predblagdanski štrajkovi upozorenja u njemačkim logističkim središtima Amazona događaju se s vremena na vrijeme još od 2013. godine. Na taj način radnici s najnižim plaćama koji rade u najtežim uvjetima u ovoj kompaniji i pod velikim su vremenskim pritiskom zahtijevaju bolje uvjete rada i više plaće.

Štrajk na Crni petak ili neposredno prije Božića imaju posebno velik utjecaj jer se tada najviše robe treba isporučiti iz skladišta, pa se tada nakuplja i najviše prekovremenih sati. Upravo tu činjenicu ovaj sindikat želi iskoristiti kako bi zastojem rada stvorio veći pritisak na kompaniju Jeffa Bezosa.

Ovoga puta glavni zahtjev je povećanje božićnice – umjesto najavljenih 400 eura, zaposlenici Amazona traže četverostruko veći iznos. Kako sada stvari stoje štrajk bi trebao započeti u ponedjeljak ujutro i trajati cijeli ovaj tjedan, sve do subote uvečer. Odvijat će se, najavljeno je, samo u logističkom centru u Bad Hersfeldu.

Reuters prenosi kako je Amazonov odgovor na sve dosadašnje slične akcije bio mlak, te da zbog slabog odaziva radnika nisu zabilježili značajne posljedice. Amazon inače u Njemačkoj planira otvoriti još jedan novi centar u Njemačkoj, s kojim će imati skladišta na 35 lokacija i preko 20 tisuća zaposlenika u toj zemlji.