Snimatelj Filip Tot: Huawei mobitel mi je olakšao život na setu

U današnje vrijeme pametni telefoni nesumnjivo pomažu u produkciji video materijala pa je sve teže prepoznati razliku između skupih filmskih kamera i pametnih telefona

Sandro Vrbanus petak, 1. veljače 2019. u 12:30

U današnje vrijeme pametni telefoni nesumnjivo pomažu u produkciji video materijala pa tako uz opcije mappinga snimateljskog scenarija, aplikacija za izračunavanje najboljeg osvjetljenja pa sve do korištenja Al cinema moda prilikom snimanja dolazimo do trenutka u kojem je teško prepoznati razliku između skupih filmskih kamera i pametnih telefona.

O tome će uz brojne druge predavače u sklopu Bug Future Show programa koji se 7.2. ove godine održava u zagrebačkom Kinu Europa, govoriti Filip Tot, renomirani snimatelj i autor mnogih igranih filmova. On će, naime, publici prenijeti svoja iskustva o video produkciji koristeći Huawei Mate 20 Pro.

Uoči spomenutog eventa, Tot je otkrio tajnu kako s Huawei Mate 20 Pro mobitelom snimiti vrhunske video uratke, ali pričao je i o sve brže rastućoj važnosti mobitela u filmskoj i video industriji.

Aplikacije olakšavaju posao snimateljima

Tot smatra kako mobitele u svijetu filmske i video produkcije ne treba promatrati samo kao zamjene za profesionalne kamere ili fotoaparate već kao iznimno moćan alat koji je stalno dostupan u džepu.

"Iako se laiku može činiti da je logična upotreba mobilnog telefona funkcija snimanja, oni profesionalnom snimatelju pružaju mnogo više", tvrdi ovaj 32-godišnji Osječanin koji uz filmove snima i producira spotove za domaće glazbene zvijezde.

Na pitanje postoje li neke posebne aplikacije koje mogu olakšati snimateljima život na setu, Tot je u prvom redu istaknuo digitalna "tražila" koja se koriste za kadriranje i odabir objektiva (mobilna aplikacija koristi kameru telefona te simulira određenu kameru sa izabranim objektivima). Takve aplikacije, ističe Tot, ubrzavaju i pojednostavljuju proces traženja kadra.

"Tu su još napredni kalkulatori položaja sunca i kalkulatori optičkih svojstava objektiva. No, važno je spomenuti i funkciju svjetlomjera koja se dobije dodavanjem malog donglea na telefonu. Zbog svega toga život današnjeg snimatelja nezamisliv je bez mobilnih telefona".

Ne postoji magični trik za dobar kadar

Kad je riječ o vrhunskom mobilnom telefonu bez kojeg ne bi mogao zamisliti dnevni ritam, on je bez dvojbe istaknuo upravo Huawei Mate 20 Pro koji mu omogućuje sve spomenute opcije.

"Iako radim raznolike projekte i posao mi je vrlo uzbudljiv, meni je kao i većini direktora fotografije najdraže raditi igrane filmove"

"Huawei Mate 20 Pro ima izvrsnu kameru, ali meni je posebno zanimljivo to što se postavke kamere u manualnom modu mogu postaviti kao i na profesionalnim kamerama što je ponekad teško za povjerovati. Manualne opcije postavki pretvorile su Huawei Mate 20 Pro u mali digitalni svjetlomjer. Preporučujem ga bez dileme svima koji uživaju u snimanju video zapisa ili se time namjeravaju baviti profesionalno".

Ipak, Filip smatra kako ne postoji magični trik za dobar kadar. "Sreća je, ali i prokletstvo što se za dobar kadar mora poklopiti veliki broj raznih aspekata pa to moj posao čini dodatno izazovnim. Prije svega potrebno je stvoriti uvjete, scenografski i kostimografski i naravno, sve to koloristički dovesti u harmoniju. Tek tada na red dolazi odabir kamere i dodatne opreme. Jedini savjet koji stoga imam je da treba promišljati i eksperimentirati u traženju vlastitog jedinstvenog izraza", zaključuje te dodaje da je u smislu svoga stvaralaštva, najponosniji na igrani film "Aleksi" koji je izašao krajem prošle godine u režiji Barbare Vekarić.