Xprize, Googleov natječaj za put na Mjesec, završit će bez pobjednika

Prva privatna kompanija koja bi poslala letjelicu na Mjesec dobila bi 20 milijuna dolara od Googlea, no nitko nije u tome uspio

Sandro Vrbanus srijeda, 24. siječnja 2018. u 10:14

Prije više od 10 godina Google je raspisao natječaj Google Lunar X Prize za privatne kompanije koje imaju aspiracije lansirati letjelice u svemir. Natječaj se sastojao od niza zadataka: prvo je trebalo s robotskom letjelicom sletjeti na Zemljin prirodni satelit, potom lunarnim vozilom prijeći barem 500 metara, te sve zabilježiti videom i slikama visoke rezolucije koji bi bili poslani na Zemlju. Prvi tim koji bi uspio u ovome dobio bi nagradu od čak 20 milijuna dolara od Googlea, a i svi ostali uspješni pokušaji završavanja nekog od zadataka bili bi nagrađeni milijunskim iznosima.

Međutim – ćorak. Baš niti jedna kompanija do sada nije napravila značajan iskorak prema ovom cilju, a konačni datum do kada Xprize natječaj vrijedi jest 31. ožujka ove godine. Iz Googlea ne namjeravaju taj rok produžiti jer su ga već pomicali sa 2012. godine na 2014. i potom na 2018.

Prema podacima koje je objavio CNBC, četiri tima koja su bila najbliže tome da pokupe prvu nagradu ostala su bez novca i/ili ne mogu jamčiti lansiranje svojih lunarnih letjelica ove godine. Stoga se čini kako će 31. ožujka natječaj Xprize završiti velikim antiklimaksom, tj. gašenjem istoga bez proglašenja pobjednika.

Iz Googlea ne smatraju da je ovo neuspjeh cijele akcije jer je raznim timovima kroz godine dodijeljeno preko 6 milijuna dolara za prikazivanje novih koncepata, hardvera i softvera za ostvarivanje puta na Mjesec.