Najveća raketa na svijetu, SpaceX-ov Starship, ovoga mjeseca polijeće prema orbiti

Napokon bi se mogao dogoditi očekivani i više puta odgađani pokusni let Starshipa u Zemljinu orbitu. Sada se čeka samo finalno testiranje i regulatorno odobrenje

Sandro Vrbanus utorak, 11. travnja 2023. u 06:00

Protekloga tjedna u svemirskoj bazi Starbase, u mjestu Boca Chica u Teksasu, SpaceX je ponovno posložio raketu Starship s prvim stupnjem, potisnikom Super Heavy, i postavio je u položaj u kojem je pripravna za lansiranje. 50 metara visoki prvi stupanj i 50 metara visoki Starship na njegovom vrhu čine najveću i najsnažniju funkcionalnu raketu na svijetu, veću čak i od nedavno lansiranog NASA-inog SLS-a.

K tome, oba stupnja ove rakete načinjena su s idejom višekratnog korištenja i brze "obnove" između letova. Ista raketa, u ponešto drugačijim konfiguracijama, mogla bi im poslužiti za orbitalne letove, brzi prijevoz tereta na Zemlji, ali i za putovanja do Mjeseca ili dalje, sve do Marsa. Starship je u razvoju već godinama, od prvih testnih letova gornjeg stupnja prošlo je već više od dvije godine, a sada je, navodno, red i na dugo najavljivani prvi pokusni orbitalni let.

Sve je spremno

Nakon što je raketa postavljena u vertikalni položaj na lansirnoj rampi, potrebno je odraditi probno paljenje njezinih motora, potom dobiti regulatorno zeleno svjetlo, a tek potom možemo očekivati i lansiranje. Taj pothvat odgađa se već gotovo dvije godine. Za to je vrijeme Starship značajno unaprijeđen i nadograđivan, pa bi ovoga mjeseca napokon mogao poletjeti u punoj veličini. SpaceX očekuje da će se to dogoditi tijekom naredna dva tjedna.

Plan orbitalnih letova za ovu raketu izgleda otprilike ovako: Jednom kada poleti, nakon postizanja željene visine prvi stupanj Super Heavy će se vratiti na lansirnu rampu, gdje će ga uhvatiti "Mechazilla", ogromna robotska ruka koja ga je pridržavala i prije lansiranja. Glavni dio Starshipa vinut će se u orbitu i tamo obavljati ono što mu je zadaća, a potom će kontrolirano ući natrag u atmosferu, krstariti na trupu do nekoliko stotina metara visine, postaviti se potom vertikalno te tako sletjeti na za to predviđeno mjesto.

U budućnosti, Starship će biti dijelom misije Artemis III, gdje će mu biti zadatak spustiti astroneute na Mjesec. Također, SpaceX je već prodao nekoliko turističkih putovanja njime.

Od Teksasa do Havaja

Kad je riječ o ovomjesečnom pokusnom letu, on će vjerojatno izgledati drugačije. Potisnik Super Heavy bit će obrušen u Atlantski ocean, dok će Starship nastaviti put oko svijeta. Nakon otprilike sat i pol uletjet će u atmosferu u blizini Havaja i koliko-toliko kontrolirano pasti u ocean, bez namjere da se ijedan njegov dio spasi za buduće letove.