SpaceX-ov Starship obavio prvo paljenje motora i "skok" rakete

Prototip rakete koja bi trebala jednog dana ljude odvesti na Mars jučer se prvi puta odlijepio od tla snagom vlastitih raketnih motora

Sandro Vrbanus četvrtak, 4. travnja 2019. u 12:15

Svemirski brod Starship osmišljen i izrađen u pogonima SpaceX-a od početka godine prolazi kroz fazu prvog testiranja prototipa. Jednom kada bude završena ova bi letjelica trebala biti u stanju ljude odvesti na Mars i natrag, što bi moglo koštati i manje od pola milijuna dolara prema izračunu Elona Muska. No, prije toga letjelicu treba izraditi, za što su ključna prva testiranja njezinog revolucionarnog dizajna.

Već tjednima prototip ove rakete stoji u SpaceX-ovom razvojnom i lansirnom pogonu u mjestu Boca Chica u Teksasu i priprema se za paljenje motora – koje je prvi puta i obavljeno ove srijede. Takozvani "Starhopper", umanjeni testni prototip Starshipa, prikazan je prvi puta ovog siječnja, a sada se uz pomoć vlastitih motora prvi puta odlijepio od tla na visinu mjerenu tek centimetrima, te sletio natrag na vlastite noge.

Svrha ovog i sličnih testova je provjeriti mogućnosti raketnih motora i stajnog trapa letjelice kako bi se razvoj dalje mogao usmjeriti u napredak i, u konačnici, kako bi se dobila letjelica spremna za višestruke letove u svemir.

U SpaceX-u se nadaju da bi Starship prvi puta mogao obaviti svoj komercijalni let s teretom nekad tijekom 2022. godine, s prvim putnicima prema Mjesecu trebao bi krenuti već godinu nakon toga, da bi do 2024. poletio s ljudskom posadom prema Marsu.