SpaceX priprema sasvim novu raketu atraktivnog izgleda

SpaceX će, nakon Falcona, svoje snage usmjeriti na razvoj rakete Starship, namijenjene za putovanje do Marsa ili bilo koje bliže destinacije

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 7. siječnja 2019. u 06:00

Falcon 9 je kroz godine pokazao kako je SpaceX sposoban proizvesti orbitalne rakete s mogućnošću višestruke upotrebe. Elon Musk, pak, time nije zadovoljan jer je njegov plan kod osnivanja SpaceX-a bio dovesti ljude do Marsa, pa je odmah nakon prvih uspjeha Falcona naredio razvoj sasvim nove, veće i upotrebljivije, rakete.

Prvi koncept nosio je naziv BFR (Big Falcon Rocket ili točnije Big F***ing Rocket). Ova raketa poslužila je i za prezentaciju planiranog planetarnog sustava putovanja interkontinentalnim raketama, te za prve prikaze kako bi izgledao put ljudske rase do Marsa. U međuvremenu je prvi koncept napušten pa je SpaceX prionuo na dizajn nove rakete – Starship.

Starship je također prilično velika raketa. Trebala bi imati nosivost od oko 100 tona, što je masa tereta koju bi trebala biti u stanju ponijeti do Marsa ili barem Mjeseca. Konstrukcija će joj biti jedinstvena, s oklopom od sjajnog metala za bolje upravljanje toplinom, a izrada će omogućiti ponovno korištenje gotovo svih njezinih dijelova za svemirske letove. Elon Musk je sada i na Twitteru podijelio render rakete koji prikazuje njezin planirani finalni izgled – i moramo reći da stvar djeluje spektakularno.

Da ne ostane sve samo na renderima i konceptima, napomenimo i da je SpaceX već izradio dobar dio oklopa ove rakete u svojim pogonima u Teksasu. Prva testiranja očekuju se tijekom ove godine, a ona i trebala pokazati može li raketa ovog dizajna poletjeti i ponovno vertikalno sletjeti na tlo.

U Zemljinoj bi se orbiti neka inačica Starshipa trebala naći već 2020. godine, Musk je nedavno potvrdio da su šanse za to trenutačno na oko 60%.