SpaceX vojsci nudi svoje rakete i satelitske komunikacije

Prva operativka SpaceX-a Gwynne Shotwell ponudila je vojsci SAD-a usluge svoje kompanije kad je riječ o raketnom transportu Starshipom i uslugama svugdje dostupnog Interneta putem Starlinka

Sandro Vrbanus srijeda, 23. listopada 2019. u 14:00

Na panelu koji je prošloga tjedna održan u Washingtonu, a na kojem se razgovaralo o modernizaciji Oružanih snaga SAD-a i inovativnim tehnološkim rješenjima, sudjelovala je prvi puta i operativna direktorica SpaceX-a Gwynne Shotwell. Pred najvišim je vojnim dužnosnicima iznijela prijedloge o tome kako bi se tehnologija Muskove svemirske kompanije mogla iskoristiti u vojne svrhe.

Vojnici i oprema u Starshipu

Prijedlozi su išli u dva smjera. Prvi se ticao svemirskog broda Starship koji je zamišljen kao višestruko iskoristiva raketa, i to ne samo za međuplanetarna putovanja i lansiranje tereta u orbitu, već i za prometovanje s jednog kraja Zemlje na drugi. Starship bi se mogao lansirati iz SAD-a, primjerice, i u balističkoj putanji, poput interkontinentalne rakete, za otprilike pola sata sletjeti negdje na Bliski istok. To bi omogućilo iznimno brzo premještanje vojnih snaga i tehnike diljem svijeta, što bi SAD-u moglo dati značajnu prednost.

Trenutačni planovi Elona Muska kažu kako bi Starship u osnovnoj izvedbi trebao moći prevoziti do 100 ljudi i do 150 tona tereta, što bi, smatraju, za vojne svrhe bilo primjereno. Dakako, prije toga potrebno je dokazati da je ovakav oblik orbitalnog planetarnog transporta praktičan i siguran.

Komunikacija Starlinkom

Druga opcija koju SpaceX nudi jest pristup elektroničkim komunikacijama putem njihove planirane mreže od više tisuća satelita, Starlink. Prvi plan govorio je kako SpaceX želi lansirati 12 tisuća malenih satelita, no nedavno su predali zahtjev za dodatnih 30, pa bi konstelacija u budućnosti mogla imati čak 42.000 satelita. Svi oni bili bi dio velike komunikacijske mreže koja bi donijela pristup Internetu bilo gdje u svijetu – što bi, dakako, mogla koristiti i vojska.

Starlink je, inače, do sada lansirao prvih 60 testnih satelita i očito ih pustio u probni rad, jer je Elon Musk nedavno uspio poslati prvi tvit preko njih:

Plan je da Starlink do sredine sljedeće godine lansira još šest do osam "paketa" po 60 satelita, te pusti komunikacijsku mrežu u pogon. Nakon toga kontinuirano bi se radilo na širenju dostupnosti i dodavanju satelita.