Prvih 60 internetskih satelita SpaceX-a već u orbiti

Nakon dvije kraće odgode SpaceX je ovoga tjedna lansirao prvi od više desetaka paketa komunikacijskih satelita, s ciljem stvaranja konstelacije koja će okruživati cijelu Zemlju

Sandro Vrbanus subota, 25. svibnja 2019. u 22:17

Projekt Starlink ovog je tjedna zakoračio u novu fazu koja vodi prema krajnjem cilju – pokrivanju cijele Zemlje s 12 tisuća satelita za pristup Internetu. Lansiranje prvih 60 satelita obavljeno je u noći s četvrtka na petak, a raketa Falcon 9 ispustila je satelite u istu orbitu na visini od oko 440 kilometara od tla. Sateliti se sada nalaze u fazi penjanja i trebali bi dostići visinu od oko 550 kilometara, i tamo poslužiti za testiranje tehnologije kojom su opremljeni.

U narednih šest godina kompanija Elona Muska planira lansirati nekoliko desetaka sličnih paketa, a nakon prvih 12 može se očekivati puštanje internetske mreže u rad. Do sada smo već detaljnije izvještavali o ovom projektu, a sada je prvi puta da ga vidimo i u akciji – točnije, da možemo vidjeti kako izgleda 60 satelita kada putuju orbitom jedan za drugim.

Nizozemac Marco Langbroek, koji se inače bavi praćenjem satelita, snimio je konstelaciju Starlinkovih satelita na noćnom nebu nedugo nakon lansiranja. Sam je naveo kako je prizor bio spektakularan, a da mi drugi ne bismo ostali zakinuti za taj spektakl, podijelio je zabilježeni video na svojem blogu.

U narednim danima, kako će se sateliti penjati do svoje finalne orbite, bit će na ovaj način vidljivi na noćnom nebu (uz posebnu opremu, dakako) 2-3 puta svake noći, a Langbroek piše kako će se "vlakić" satelita vjerojatno uskoro raširiti – tako da je ovaj video bila jedinstvena prilika za snimiti ih u ovako gustom rasporedu.