SRUUK poslao nekim Osječanima hitnu poruku zbog požara – na njemačkom

Hrvatski Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama upotrijebljen je u praksi povodom velikog požara u Osijeku, no neki su građani prijavili da su obavijesti dobili na njemačkom jeziku

Sandro Vrbanus srijeda, 4. listopada 2023. u 13:48

Početkom lipnja aktiviran je hrvatski Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK), koji služi za slanje poruka građanima, koji se nađu na područjima pogođenima raznim kriznim situacijama. Do sada se, osim upitno uspješnih testiranja, koristio na ograničenim područjima, i to primarno slanjem SMS-a, a ne Cell Broadcast poruka, kao što je to standard u ostatku Europe i svijeta.

Ove srijede došlo je do nove krizne situacije, koja može ugroziti zdravlje građana, pa je SRUUK aktiviran za područje grada Osijeka. U 04:50 sati, na traženje načelnika Stožera civilne zaštite grada Osijeka, iz Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a, za šire područje grada Osijeka poslana je poruka Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama, objavljeno je iz Civilne zaštite.

Tom se porukom mole građani da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe, zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova nastalih uslijed požara plastike u Brijestu. Poruke su, prema informacijama s društvenih mreža, ponešto i kasnile, a nekima su uz SMS došle i CB obavijesti.

Achtung! Achtung!

Međutim, u tom segmentu došlo je do manjeg problema – naime, neki su građani prijavili da su poruku dobili na njemačkom jeziku. Poruka je nosila isti tekst, no svakako je zbunila one koji je nisu dobili na hrvatskom jeziku. Službenog objašnjenja iz Ravnateljstva civilne zaštite za sada nema.

Ispravna SMS poruka i prevedena CB poruka
Ispravna SMS poruka i prevedena CB poruka

Poruka je imala defaultni naslov "Presidential alert", što je pojam koji se, primjerice, koristi u SAD-u za hitne CB obavijesti njihovim građanima.

Rusija i SAD simultano testiraju sustave

Spomenimo usput i jedan kuriozitet: upravo danas, 4. listopada, svoj će "Presidential alert" sustav testirati i Sjedinjene Američke Države i Ruska Federacija. U SAD-u ovakva obavijest stiže putem CB sustava, ali i preko svih radijskih i televizijskih postaja, simultano u svim vremenskim zonama koje SAD obuhvaća. Bit će to njihov sedmi test na federalnoj razini, a za njegovo provođenje i upravljanje tim sustavom poruka zadužena je Federalna agencija za upravljanje krizama (FEMA).

U Rusiji se slična testiranja provode od 2020. godine dva puta godišnje, no tamo građani ne dobivaju poruke na mobitele. Krizno se komuniciranje provodi na stari, provjereni način – aktiviranjem javnih sirena u gradovima te prekidom programa televizijskih i radijskih postaja.