Šumski požar prijetio je ugašenoj nuklearnoj elektrani Černobil

Proteklih desetak dana u Ukrajini bukti veliki šumski požar, i to u zabranjenoj zoni oko ugašene nuklearne elektrane. Stigao je sve do Pripjata i zahvatio veliku radioaktivnu površinu

Sandro Vrbanus utorak, 14. travnja 2020. u 20:00

Kao da nam u ovoj godini već nisu dovoljne globalne katastrofe poput pandemije koronavirusa, ili one lokalne kao što su najezde skakavaca na istoku Afrike te erupcija vulkana na Anak Krakatau u Indoneziji, sada je u opasnosti i tzv. zona isključenja oko ugašene nuklearne elektrane u Černobilu.

U ovom dijelu Ukrajine već desetak dana bukte šumski požari koji su se ovoga vikenda proširili i na regiju oko napuštenog grada Pripjata, na samo kilometar od nuklearke čiji je reaktor neslavno eksplodirao 26. travnja 1986. godine.

Kako je zabranjena zona većinom nenaseljeno šumsko područje, gašenje je otežano. Na terenu je preko 300 vatrogasaca uz podršku vatrogasnih helikoptera i zrakoplova koji su tijekom proteklih dana pokušavali požare staviti pod nadzor. Stradale površine šuma mjere preko 50 tisuća hektara. Dodatni problem stvarala je i činjenica da su šume u ovom području i dalje donekle radioaktivne, pa se požarom i ova radijacija širi u okolinu. Iz tog su razloga zabilježene nešto povišene razine zračenja, točnije čestica cezija-137.

Not great, not terribe?

Za sada nema opasnosti od eventualne katastrofe, čak i kada bi požari došli do "sarkofaga" oko černobilskog reaktora ili do skladišta nuklearnog otpada, kažu iz ukrajinskih vlasti. Tijekom današnjeg dana objavljeno je da je većina požara pod kontrolom. Najveću zabrinutost do sada su pokazali oni koji žive od turizma i organiziraju razgledavanja zone isključenja i Pripjata – oni smatraju da bi povećano zračenje i uništenje šuma mogli potpuno uništiti ovaj oblik turizma, koji je posljednjih godina procvjetao.

Zabilježeno je da se dim s ovog požarišta kretao prema Kijevu, inače stotinjak kilometara udaljenome od Černobila. Iz ukrajinskog Ministarstva unutarnjih poslova kažu da razloga za zabrinutost nema, te da će sve biti u redu. Iz tamošnje policije objavljeno je i da su identificirali 27-godišnjaka kojeg sumnjiče za namjerno izazivanje ovih požara.