Sundar Pichai uputio ispriku zbog internog plana pritiska na EU povjerenika

Sundar Pichai uputio je službenu ispriku povjereniku Europske komisije Thierryju Bretonu zbog internog dokumenta koji spominje Googleov pritisak na spomenutog povjerenika

Matija Pavlić subota, 14. studenog 2020. u 06:00

Glavni izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichai uputio je službenu ispriku povjereniku Europske komisije Thierryju Bretonu nakon što je u javnosti procurio interni dokument u kojem se izričito spominje plan pritiska i napada na spomenutog povjerenika.

Isprika je upućena u privatnom online sastanku pri čemu je Pichai navodno istaknuo kako nikad nije imao u rukama sporni dokument ni je ikad odobrio takve postupke. Ubuduće Pichai namjerava direktno komunicirati s povjerenikom Bretonom kako bi se izbjeglo ponavljanje ovakvih događaja.

Sporni interni dokument opisuje dvomjesečnu strategiju uklanjanja smetnji Googleovom poslovanju u Europi, a sve nakon dolaska novog prijedloga za reguliranje poslovanja internetskih tvrtki u Europskoj uniji.

U dokumentu se kao posebna meta izdvaja prije spomenuti povjerenik Breton kojeg se treba pokušati pritisnuti kako bi se smanjila podrška za novi prijedlog unutar Europske unije.

Breton je kao jedan od glavnih zagovornika novih pravila za internetske tvrtke u razgovoru s glavnim izvršnim direktorom Alphabeta napomenuo da je spreman saslušati sve strane te da je već pozorno proučio oba dokumenta koja je primio od Googlea.

Prema novim pravilima koja su predložena u Europskoj uniji, internetske tvrtke bi imale više obaveza što se tiče kontrole pojavljivanja ilegalnog sadržaja na njihovim servisima te se planira generirati lista obaveza koje su internetske tvrtke koje žele poslovati u Europskoj uniji dužne poštovati.

Thierry Breton
Thierry Breton