Trump ima ozbiljan problem s Amazonom

Ranije napade na najveću internetsku trgovinu u SAD-u njihov je predsjednik ponovio, pa i pojačao, ovih dana

Sandro Vrbanus nedjelja, 1. travnja 2018. u 13:30

Američki predsjednik Donald Trump ovih je dana u ponovnoj ofanzivi usmjerenoj protiv Amazona. Prošle je godine, podsjećamo, napao Amazon putem svojeg omiljenog komunikacijskog kanala – Twittera – i napisao kako ova kompanija čini veliku štetu ekonomiji SAD-a jer uništava male trgovce.

Sada je, pak, stao u obranu američke državne pošte (US Post Office), za koju tvrdi da izgubi 1,5 dolara za svaki Amazonov paket koji dostavi – što iznosi "milijarde dolara". Rješenje ove situacije Trump vidi u povećanju cijena poštanskih usluga, što bi Amazonu povećalo troškove dostave za oko 2,6 milijardi dolara. "Amazon mora početi plaćati stvarne troškove (i poreze) odmah!", tvitnuo je Trump.

Nije zaboravio spomenuti niti Washington Post, koji je vrlo često kritičan po pitanju predsjednikovih poteza, a u vlasništvu je Amazonovog osnivača Jeffa Bezosa. Ova novinska kuća, smatra Trump, lobira za Amazon pa bi se kao lobist trebala i registrirati.

Slučajno ili ne, upravo jučer, na dan objave Trumpovih tvitova Washington Post je objavio priču o tome kako istražitelji analiziraju poslovanje njegove kompanije – pa je to vjerojatno potaknulo izljev bijesa na Twitteru.

Američki regulator poštanskih usluga je, inače, nedavno utvrdio kako američka poštanska kompanija zapravo ostvaruje dobit od poslovanja s Amazonom, a ta se dobit koristi za pokrivanje gubitaka kod dostave običnih pisama – zbog čega poštanske usluge u SAD-u nisu poskupjele.

Kritičari Trumpa kažu kako su napadi na Amazon motivirani osobnim motivima, koji uključuju negativno pisanje Washington Posta o njemu, kao i činjenicom da prijatelji predsjednika SAD-a koji su vlasnici velikih trgovačkih centara gube novac zbog porasta internetske trgovine.