U Ruandi otvorena prva afrička tvornica mobitela

Prvi mobiteli proizvedeni u Africi ikada bit će izrađivani u Ruandi, gdje će se izrađivati gotovo svi dijelovi za njih

Sandro Vrbanus srijeda, 9. listopada 2019. u 06:00

Kompanija Mara Group iz Ruande ovoga je tjedna predstavila svoja prva dva mobitela, nazvana Mara X i Mara Z, koji se proizvode u toj zemlji. Ujedno je ova kompanija objavila i pokretanje prve "prave" tvornice mobitela na afričkom kontinentu. Tamo se od ranije mobiteli sklapaju u pogonima u Egiptu, Etiopiji, Alžiru i Južnoafričkoj Republici, no ovo je prva tvornica u koju se komponente ne uvoze nego se tamo i izrađuju.

Mara Group je tako postala prvi afrički proizvođač mobitela jer u svojim pogonima proizvodi i matične ploče i druge komponente za svoje pametne telefone. U tvornicu su uložili preko 50 milijuna dolara, a ona ima kapacitet proizvesti do 1.200 mobitela na dan.

Tvornica za početak zapošljava dvije stotine lokalnih radnika, od kojih 60% čine djevojke u dobi od 19 do 22 godine. Određeni broj zaposlenika proći će dodatne edukacije kako bi preuzeli i ostale funkcije u tvornici koje sada obavljaju strani stručnjaci.

Mobiteli ovog proizvođača koštat će diljem Afrike oko 190 (Mara X) i 130 dolara (Mara Z). Kompanija se njima planira boriti za kupce jeftinih uređaja koji ipak žele platiti malo više i dobiti nešto bolje karakteristike i kvalitetu. Najjeftiniji mobiteli na afričkom tržištu inače koštaju od 37 dolara pa na više. Mara X i Mara Z dolazit će s Androidom, i to kroz Googleov partnerski program Android One.

Jednom kada uđe u puni pogon ova bi tvornica trebala proizvoditi oko 1,5 milijun mobitela na godinu, a Mara Group ih planira prodavati diljem Afrike, pa i svijeta.