Alphabetov Wing počeo s redovnom bespilotnom dostavom paketa

Usluga komercijalne dostave paketa dronovima pokrenuta je u SAD-u, gdje u mjestu Christiansburg kupcima dostavlja lijekove i ostale potrepštine iz lokalne drogerije ili trgovine mješovitom robom

Bojan Mušćet ponedjeljak, 21. listopada 2019. u 13:37

Američka savezna država Virginia prva je koja je dozvolila Alphabetovoj kompaniji Wing Aviation pokretanje usluge bespilotne dostave paketa. Dozvolu je kompanija ranije ove godine dobila i od nadležne Američke agencije za avijaciju (FAA), a protekloga vikenda projekt je i službeno zaživio u mjestu Christiansburg.

Stanovnici ovog mjesta sada mogu naručiti mješovitu robu ili lijekove iz lokalnog dućana ili drogerije, a isti će im biti dronom dostavljeni do kućnog praga. Wing je tako postao prvi operater koji nudi komercijalnu zračnu dostavu dronom izravno do doma kupaca u SAD-u. Njihov je plan postupno razvijati ovu uslugu i širiti je na područje cijelih Sjedinjenih država, te postati lider u ovakvom obliku dostave.

Prva dostava obavljena je protekloga petka, a njome je ostvareno nekoliko "prvih" postignuća u području bespilotne dostave. Wing je postao prvi komercijalni pružatelj ovakvih usluga, u tome mu se priključio i logistički partner FedEx, dok su drogerija Walgreens i lokalni lanac marketa Sugar Magnolia postali prvi trgovački lanci koji nude dostavu putem drona.

Prvi paket dostavljen na ovaj način bio je rođendanski poklon koji je supruzi naručio njezin suprug – i to iz udobnosti vlastitog doma, gdje im je paket nešto kasnije i doletio.