Amerikancima službeno zabranjeno postavljanje oružja na privatne dronove

Američka agencija za nadzor zračnog prometa FAA upozorila je javnost da je postavljanje bilo kakvog oružja na bespilotne letjelice ilegalno

Sandro Vrbanus nedjelja, 25. kolovoza 2019. u 07:00

Amerikanci su ludi za oružjem, to znamo odavno, a i nacija su u kojoj ima mnogo zaljubljenika u nove tehnologije. Stoga je samo bilo pitanje kada će se veći broj ljudi sjetiti da bi mogli u kućnoj radinosti povezati svoje dvije strasti – oružje i gadgete. Sudeći prema činjenici da regulatorne agencije na ove pojave moraju posebno upozoravati, čini se kako je nemali broj Amerikanaca došao na upravo takvu ideju.

Američka agencija za nadzor civilnog zračnog prometa, FAA, na svojim je stranicama objavila službeno priopćenje o tome kako je montiranje oružja na dronove – ilegalno. "Možda ste na Internetu vidjeli fotografije i snimke dronova s postavljenim puškama, bombama, vatrometima, bacačima plamena i drugim opasnim spravama. Ne razmišljajte o postavljanju bilo kakvih sličnih stvari na svoje dronove jer upravljanje bespilotnom letjelicom s nečim takvim može značajno naškoditi osobama, ali i vašem bankovnom računu", poručuju iz FAA.

Stroge kazne

Napominju kako je postavljanje oružja na dronove strogo kažnjivo, a operateri naoružanih letjelica bit će kažnjeni globom od čak 25.000 dolara – i to za svaki prekršaj. Izuzetak su jedino slučajevi kada FAA odobri korištenje oružja u ove svrhe. Osim federalnih pravila neke američke savezne države imaju i svoja pravila protiv privatnog naoružanja na dronovima, pa bi prekršitelji mogli biti kažnjeni i prema tim zakonima.

Postavljanje puške na dron nešto je čega su se ranije dosjetili i Rusi, Ukrajinci, Kinezi, a i u nas je svako nesigurno i opasno rukovanje dronovima zabranjeno. U SAD-u, pak, zabrana se odnosi tek na civilne dronove. Vojnim dronovima, naime, već godinama ratuju diljem svijeta.

MQ-1C Gray Eagle Unmanned Aircraft System
MQ-1C Gray Eagle Unmanned Aircraft System