Grci dronovima provode porezni nadzor

Na popularnom turističkom odredištu, grčkom otoku Santorini, porezne vlasti ove zemlje počele su bespilotnim letjelicama nadzirati prekršitelje

Sandro Vrbanus srijeda, 26. rujna 2018. u 06:00

Tehnologija bespilotnih letjelica, vidjeli smo to do sada u mnogo slučajeva, koristi se za razne svrhe. Od jednostavnih snimanja i nadzora granica, pa sve do ratovanja. Sada je, pak, po prvi puta objavljeno kako je netko nadzorne dronove upotrijebio i za ubiranje poreza, odnosno otkrivanje rada na crno.

Dogodilo se to na grčkom otoku Santoriniju, inače vrlo popularnom turističkom odredištu, javlja Associated Press. Porezne su vlasti Grčke na ovom otoku počele koristiti bespilotne letjelice za nadzor iz zraka kako bi otkrile kršenja poreznih propisa. Točnije, dronovima snimaju one koji turiste brodovima voze u razgledavanje otoka, a da im pritom ne izdaju zakonom propisane račune.

Grčka porezna uprava objavila je jučer kako je u jednodnevnoj akciji nadzora obavljenoj prošloga tjedna dronovima snimano devet turističkih brodova, na kojima su otkrivene nepravilnosti, tj. utaja poreza u visini od 25 tisuća eura. Ulaganje u dronove, čini se, brzo će im se isplatiti.