IBM patentirao drona koji vam dostavlja kavu kad ste pospani

Bespilotna letjelica iz patenta trebala bi prepoznati kada je netko od ljudi u blizini umoran i potom mu dostaviti šalicu kave

Sandro Vrbanus nedjelja, 26. kolovoza 2018. u 06:30

Američki IBM predao je tamošnjem Patentnom uredu u prosincu 2015. godine prijavu koja je 7. ovoga mjeseca i odobrena kao patent pod nazivom "Dostava kave dronom zasnovana na kognitivnom stanju pojedinca". Patent opisuje upravo to – sustav koji bi putem bespilotne letjelice imao mogućnost nadgledati ljude u zadanom prostoru, automatski prepoznati kada je netko od njih umoran ili pospan, te doletjeti do njega i uz pomoć vitla i užeta mu u ruku spustiti šalicu kave ili nekog drugog pića zasnovanog na kofeinu.

Drug opcija opisuje potpuno autonomni dron koji na sebi nosi kavu i po potrebi ju tek ulijeva u šalicu osobe koja za time ima potrebu. Osim što bi automatski prepoznavao potrebu za kavom ovakvog bi drona bilo moguće dozvati pokretom ruke i tako "naručiti" dostavu. IBM je u patentu spomenuo i opciju dostave pića unutar zatvorene vrećice kako bi se spriječilo prolijevanje ili kapanje.

Kognitivno stanje potrebe za kavom ove bi letjelice detektirale putem senzora za očitavanje krvnog tlaka na daljinu, izraza lica koji bi prikazivali pospanost, te snimanja zjenica i njihove trenutačne raširenosti.

Za sada nije poznato planira li IBM komercijalizirati ovu tehnologiju, te ima li razvijeno išta od navedenih tehničkih rješenja. No, kao što znamo iz mnogih dosadašnjih slučajeva patentiranja neobičnih tehnoloških proizvoda – često se nakon patenta ništa ne dogodi po pitanju razvoja zaštićenih ideja.