U Osijeku dronovima kontroliraju drže li se građani mjera izolacije

Osijek je prvi grad u široj regiji koji koristi bespilotne letjelice i centralni sustav za nadzor iz zraka u borbi protiv pandemije koronavirusa

Sandro Vrbanus petak, 3. travnja 2020. u 14:22

Dok su na snazi mjere zatvaranja javnih prostora, restorana, trgovina, kafića, i otprilike svega što nije esencijalno za preživljavanje, građani su pozvani da ostanu doma koliko god je to moguće. Nekima je, očito, to preteško palo pa se bave izmišljanjem lažnih vijesti i pozivanjem na neposluh, dok drugi i dalje šeću, izlaze, druže se s prijateljima ili se bave sportovima na javnim mjestima. Naravno da takvo ponašanje nije preporučljivo zbog očuvanja javnog zdravlja, pa su u Osijeku MUP, Ravnateljstvo civilne zaštite i Područni ured civilne zaštite za nadzor neposlušnih odlučili koristiti – dronove.

Prvi u regiji

S ciljem povećanja sigurnosti građana pogođenih zdravstvenom krizom uzrokovanom virusom COVID-19, kažu, implementirali su centralni sustav za nadzor iz zraka pomoću bespilotnih letjelica. U prostorijama Centra 112 Osijek postavljena je kontrolna soba za nadzor iz zraka gdje se u stvarnom  vremenu prikazuju video zapisi s više multikoptera koji kontinuirano nadlijeću markere postavljene na kritičnim točkama u gradu Osijeku. Trenutačno operaciju nadlijetanja obavlja 15 mobiliziranih pilota s desetak letjelica.

Ovo rješenje rezultat je suradnje Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog ureda civilne zaštite Osijek i inženjera dragovoljaca. Isti su uključeni u pričuvni sastav Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek. Od početka krize do danas, letjelice su skupile više desetaka sati letenja nad gradom. Na taj način su olakšali praćenje situacije Stožeru civilne zaštite grada Osijeka i policiji koja svoje resurse može racionalnije koristiti.

Osijek je prvi grad u široj regiji koji koristi bespilotne platforme u borbi protiv COVID-19, a nakon tamošnjeg uspješnog djelovanja bespilotnih letjelica u provedbi je pokrivanje istim sustavnom nadzora više gradova na području Slavonije, najavili su iz MUP-a.