Animirani prikaz kako su rasle i padale društvene mreže u proteklih 17 godina

Friendster, Orkut, MySpace, Google Buzz… samo su neka od imena na koja smo već i zaboravili, a bila su bitna u doba kad su društvene mreže bile mlade

Sandro Vrbanus srijeda, 2. listopada 2019. u 13:36

Facebook je službeno osnovan prije više od 15 godina, početkom veljače 2004. godine, iako je široj javnosti dostupan tek od 2006. Uzmemo li da je početkom 21. stoljeća rođen koncept društvenih mreža kakve danas poznajemo, u toj gotovo dva desetljeća dugoj povijesti mnogo se igrača pojavilo, nestalo, promijenilo smjer razvoja – a Facebook je ostao vodeći s preko 2 milijarde aktivnih korisnika.

U međuvremenu su zaista razna imena prošla kroz ovu sferu. Sjeća li se itko još Friendstera, Orkuta ili Google Buzza? MySpace i Google Plus su neki još možda i koristili, jedno kratko vrijeme činilo se kako će Snapchat biti značajan igrač, dok danas osim Facebooka svi znaju za YouTube, Instagram, WeChat, Twitter i još barem pet servisa i aktivno ih koriste.

Portal The Next Web uzeo je podatke o broju korisnika najpopularnijih društvenih mreža u posljednjih 15 godina i napravio vrlo zanimljivu animaciju njihovog razvoja.

Prateći pojedini stupac u ovoj animaciji možemo dobiti dobru priču o povijesti svake društvene mreže. 2002 godine Friendster je, primjerice, imao preko 3 milijuna korisnika i bio je vodeća, a moglo bi se reći i jedina, društvena mreža u to vrijeme. Iako je 2009. došao do oko 50 milijuna, izgubio se u šumi onih koji su svoje korisnike počeli brojati u milijardama.

Zanimljivi su za praćenje i kontinuirani usponi Instagrama, YouTubea ili WeChata, te turbulentne izmjene na dnu ove liste. Pokušavate li primijetiti Snapchatovu kratku pojavu ili Twitterov turbulentan put – svakako ćete ovaj video pogledati nekoliko puta da biste dobili kompletnu sliku.