Decentralizirana alternativa Twitteru, Bluesky, dostupna je na iOS-u

Aplikacija Bluesky dijeli štošta toga s Twitterom. Korisnici mogu pisati objave do 256 znakova, a sučelje neodoljivo podsjeća na društvenu mrežu koju je prošle godine preuzeo Elon Musk

Matej Markovinović srijeda, 1. ožujka 2023. u 10:17
Bluesky. 📷 Foto: Bluesky
Bluesky. Foto: Bluesky

Decentralizirani projekt koji je nastao unutar Twittera, Bluesky, stigao je na Appleov App Store kao društvena mreža u koju se može ući samo uz pozivnicu. Aplikacija, očekivano, uvelike podsjeća na Twitter, od dizajna sučelja, pa sve do načina korištenja.

Kako prenosi Tech Crunch, Bluesky je do sada instaliralo oko 2.000 korisnika te se još nije pojavio na američkim ljestvicama za rangiranje aplikacija. Ova društvena mreža dopušta korisnicima da kreiraju objave od 256 znakova, uključujući i fotografije te da prate ostale „bluskajovce“, uređuju svoj profil i otkrivaju novi popularni sadržaj.

Korisnici mogu odgovarati na tuđe objave, retweetati ih, lajkati i dijeliti putem iOS Share Sheeta. Privatnih poruka trenutno nema, kao ni mogućnosti dodavanja ostalih korisnika na specijalne liste i u grupe. Kada će Bluesky aplikacija doći na Android i otvoriti se javnosti, trenutno nije poznato.

Podsjetimo, cijeli Bluesky projekt pokrenuo je Jack Dorsey, suosnivač i bivši izvršni direktor Twittera. Riječ je o inicijativi za razvoj decentraliziranog društvenog protokola otvorenog koda (Authenticated Transfer Protocol), koju Dorsey opisuje kao „udruženu društvenu mrežu“ gdje ostale društvene mreže postoje unutar jednog čvorišta.

Više o cjelokupnom projektu i AT protokolu, možete saznati u našem tekstu na sljedećoj poveznici.