Deset godina od prvog tvita iz svemira

12. svibnja 2009. godine američki astronaut Mike Massimino je s kratke misije Space Shuttlea objavio prvu objavu ikada poslanu na Twitter iz Zemljine orbite

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 13. svibnja 2019. u 06:00

Američki astronaut Mike Massimino u svibnju 2009. godine sudjelovao je u NASA-inoj misiji koja je tada još aktivnim Space Shuttleom išla "posjet" svemirskom teleskopu Hubble. Tijekom priprema za misiju STS-125, koja je ujedno bila i posljednja prilika astronautima da nadograde Hubble, Massimino je počeo aktivno koristiti Twitter, tada niti tri godine staru društvenu mrežu. Na njoj je objavljivao informacije sa svojih treninga i s priprema za svemirsku misiju i šetnje orbitom, a namjera mu je bila objaviti i poneki tvit iz same orbite.

U tome je i uspio prije deset godina, 12. svibnja 2009., za vrijeme kruženja Zemljinom orbitom u Space Shuttleu, Massimino je tvitnuo sljedeće:

Time je službeno postao prvi tviteraš iz svemira, a kako vidimo na naslovnoj fotografiji, za vrijeme misije okinuo je i poneki selfie s prilično atraktivnim pogledom iza sebe. Da budemo sasvim pošteni, iako se ova objava smatra prvim tvitom iz svemira, Massimino je nije, tehnički gledano, izravno iz orbite postavio na Twitter – poslao ju je, naime, mailom kontroli misije a oni su je postavili na njegov Twitter račun. Kako bilo, smatra se da je upravo ova objava prvi "svemirski tvit" u povijesti.

Danas je, pak, sasvim uobičajeno da astronauti imaju internetsku vezu i da se redovno javljaju s Međunarodne svemirske postaje.

Prije deset godina imali su tek poneku priliku poslati e-mail iz svemira, ali nisu imali pristup ostatku Interneta. Istini za volju, u kratkim Space Shuttleovim misijama poput ove, koja je trajala sedam dana, astronauti nisu imali niti pretjerano mnogo vremena za surfanje ili chat. Većinom su se morali baviti mnogobrojnim znanstvenim i tehničkim zadacima koji su im bili dodijeljeni.