Do Threadsa se iz Europe više ne može niti preko VPN-a

Najnovija hit-aplikacija iz radionice Instagrama, Threads, nije još usklađena sa zakonodavstvom EU, pa je građani ne mogu koristiti. Onima koji su se za to bili služili VPN-om stiže loša vijest

Sandro Vrbanus subota, 15. srpnja 2023. u 10:42

Nova društvena mreža Threads, svojevrsna Instagramova kopija Twittera, još je u ranoj fazi – nedostaju joj brojne funkcije, ima tek rudimentarno sučelje, ne podržava hashtagove i slično. No, za sada ne prikazuje nikakve oglase, a pojavila se točno u vrijeme kada je Twitter na lošem glasu. Samim time Threads je najbrže rastuća društvena mreža i općenito digitalni servis u povijesti, s registriranih 100 milijuna korisnika u samo pet dana od pojave na trgovinama aplikacija.

No, taj broj korisnika bio bi i veći, da je mreža dostupna na području Europske unije. Tomu, pak, nije tako, jer se Meta bori s europskim regulatorima i institucijama, koje ih redovito kažnjavaju zbog prijenosa podataka, koji pak nije u skladu s GDPR-om. Sve dok se ne razriješe te pravne zavrzlame, Threads neće biti službeno dostupan u EU, tako da ćemo na tu društvenu mrežu morati pričekati još neko vrijeme.

Strože geoblokiranje

Oni koji nisu htjeli čekati, već su željeli odmah zamijeniti Twitter i vidjeti kako izgleda ova hit-aplikacija, mogli su se proteklih dana poslužili VPN-om. Njime su mogli sakriti svoju stvarnu lokaciju, virtualno se "preseliti" u neku od zemalja gdje se Threads može preuzeti i koristiti, pa tako početi s korištenjem. Međutim, za njih sada stiže loža vijest – iz Mete su potvrdili kako su poduzeli određene korake i blokirali pristup novoj aplikaciji preko virtualnih privatnih mreža.

Korisnici su prvo počeli primjećivati određene probleme u radu, sadržaj im se nije učitavao kako treba, da bi nedugo zatim stigla i potvrda Metinih zaštitnih mjera. Time se oni vrlo vjerojatno štite od dodatnih pravnih problema u EU, ali možda i žele zatomiti astronomski rast broja korisnika u samom početku, dok je mreža još u povojima.

Kako bilo "Europa ostaje vrlo bitno tržište za Metu", poručuju, uz napomenu da će Threads i na tom tržištu postati dostupan u dogledno vrijeme.