Facebook testira uklanjanje neplaćenog sadržaja s News Feeda

U nekoliko se zemalja, uključujući Srbiju, testira novi algoritam koji bi u News Feedu prikazivao samo plaćene objave stranica

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 23. listopada 2017. u 23:28

Izdavači i novinske kuće u nekoliko su zemalja primijetili da im je organski doseg (reach) na Facebooku značajno pao proteklih nekoliko dana. Slovačke novine Dennik N cijeli slučaj su dodatno odlučile istražiti pa su došle do zanimljivih podataka o tome što je uzrokovalo nikad veći pad čitanosti njihovih objava na Facebooku.

Naime, ova društvena mreža počela je testirati "pročišćeni" News Feed koji bi korisnicima prikazivao, uz uobičajene objave njihovih prijatelja, samo sponzorirane objave svih ostalih stranica. Time je gotovo pa onemogućeno da se neka redovna objava Facebook stranice, za koju nije plaćen "boost", probije do većeg broja čitatelja. Testiranje ove opcije Facebook provodi kako u Slovačkoj, tako i u Boliviji, Sri Lanki, Guatemali, Kambodži i Srbiji.

Sve objave koje su na ovaj način izostavljene iz redovnog prikazivanja na News Feedu moguće je pronaći na alternativnom, Explore Feedu, koji je označen ikonom rakete i koji je potrebno posebno odabrati. Mali izdavači su, očekivano, bijesni zbog ovakve Facebookove gramzive politike u kojoj samo oni veliki, koji imaju dovoljno novca da "boostaju" sve objave mogu naći put do publike. Onima koji ne sponzoriraju svoje objave u sklopu ovog testiranja doseg je smanjen i za tri četvrtine, svjedoče izdavači.

Pad čitanosti preko noći vidljiv je u statistikama
Pad čitanosti preko noći vidljiv je u statistikama

Iz društvene mreže potvrdili su da se radi samo o testiranju na ograničenom regionalnom području, ali ne navode koliko bi ono moglo potrajati.