Facebooku u Rusiji kazna od 307 kuna

Ruska regulatorna agencija Roskomnadzor kaznila je Facebook s novčanom kaznom od 307 kuna zbog nepoštivanja zakona koji propisuje čuvanje podataka ruskih korisnika na ruskom tlu

Matija Pavlić utorak, 16. travnja 2019. u 06:00

Rusija se pridružila drugim europskim državama koje su odlučile na neki način kazniti Facebook zbog njegove poslovne politike. Dok su druge države i EU kažnjavale Facebook s visokim novčanim kaznama, Rusija se odlučila na ponešto drugačiji pristup.

Lokalna regulatorna agencija Roskomnadzor naime kaznila je Facebook s novčanom kaznom od 3000 rubalja što je oko 307 kuna.

Facebook je kažnjen jer ruskim vlastima nije stavio na raspolaganje informacije o lokaciji poslužitelja za pohranu osobnih podataka ruskih korisnika te društvene mreže što je bio dužan prema amandmanu na zakon koji se tiče privatnosti podataka ruskih korisnika. 

Prema spomenutom amandmanu koji je stupio na snagu 1. rujna 2015. godine sve strane IT tvrtke dužne su pohranjivati podatke korisnika koji su ruski državljani na poslužiteljima koji se nalaze na ruskom tlu. 

Daljnji Facebookov otpor implementaciji ovog amandmana mogao bi rezultirati strožim kaznama, koje između ostalog mogu uključivati i zabranu Facebooka u Rusiji.