Sada i Twitter želi preuzeti TikTok

Prema nekim izvorima ByteDance je započeo pregovore i s Twitterom o preuzimanju američkog dijela poslovanja njihove društvene mreže TikTok

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 10. kolovoza 2020. u 06:00

Poslovanje TikToka u SAD-u pod velikim je znakom pitanja. Nakon što je predsjednik Trump potpisao izvršnu naredbu kojom se praktički vlasniku TikToka, kineskoj kompaniji ByteDance, zabranjuje poslovanje na području Sjedinjenih Američkih Država nakon 20. rujna, vrijeme od 45 dana za dogovore i pregovore oko eventualne akvizicije počelo je teći.

TikTak za TikTok

Naime, ako se do datuma koji je odredila Bijela kuća ne postigne dogovor prema kojem bi TikTok u SAD-u preuzela neka domaća kompanija, ova društvena mreža mogla bi izgubiti sve što je na američkom tržištu do sada izgradila. Najznačajnija od toga je baza od oko 100 milijuna korisnika, pa je brže-bolje, još kada se tek govorilo o mogućoj zabrani, Microsoft ušao u pregovore s ByteDanceom kako bi preuzeo TikTok. Govorilo se prvo o preuzimanju samo američkog dijela poslovanja, a kasnije i o potpunom preuzimanju društvene mreže.

Sada se, kako se čini, priča dodatno komplicira, jer se kao potencijalni ponuđač javio i Twitter. Ova društvena mreža već se godinama bori sa slabim rastom broja novih korisnika, a pati se i na području financija, pa bi im "svježa krv" u obliku milijuna mladih i aktivnih korisnika TikToka svakako bila od koristi.

WSJ piše kako su predstavnici Twittera već pokrenuli pregovore s vrhom ByteDancea o preuzimanju američkog dijela poslovanja TikToka. Nije, pak, jasno kako bi Twitter mogao dati bolju ponudu od Microsofta, koji je višestruko veća i bogatija kompanija, koja ostvaruje i veliku dobit – za razliku od Twittera koji je stalno u "minusu". No, tu bi im mogao u pomoć priskočiti i njihov suvlasnik, investicijski fond Silver Lake.

Detalji pregovora nisu poznati, kao niti iznos koji bi ByteDance mogao tražiti da se odrekne TikToka. No, s približavanjem datuma odluke, pregovaračka bi im pozicija mogla biti sve lošija.