Trump stavio TikTok na crnu listu, odredba stupa na snagu za 45 dana

Navodeći kako TikTok prikuplja velike količine podataka od američkih korisnika, te kako je riječ o velikom riziku za nacionalnu sigurnost, američki je predsjednik stavio ByteDance na crnu listu

Sandro Vrbanus petak, 7. kolovoza 2020. u 13:28

Kao što je nedavno bio najavio, Donald Trump potpisao je ovoga petka, rano ujutro po hrvatskom vremenu, izvršnu naredbu kojom se praktički u SAD-u zabranjuje korištenje mobilne aplikacije TikTok. Kako predsjednik SAD-a nema ovlasti zabraniti neku aplikaciju, to je učinio tako što je stavio njezinog vlasnika, kompaniju ByteDance, na "crnu listu" onih s kojima američki subjekti ne smiju poslovati. Slično je, podsjetimo, učinio i Huaweiju.

U izvršnoj naredbi kao obrazloženje odluke stoji da TikTok predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti jer prikuplja velike količine podataka o američkim korisnicima, koji potom imaju mogućnost završiti u rukama kineske vladajuće Komunističke partije. Dodatno, u odluci stoji da TikTok cenzurira slobodu govora, kao i da na domaćem tržištu služi za širenje dezinformacija.

Odluka o zabrani poslovanja s ByteDanceom za američke će osobe i poslovne subjekte stupiti na snagu za 45 dana. Ne dogodi li se u međuvremenu da Microsoft ili netko drugi preuzme američki dio poslovanja TikToka, poslovanje bi ByteDanceu u SAD-u moglo biti značajno otežano ako ne i nemoguće, pa je i korištenje same aplikacije pod znakom pitanja.

Pao i WeChat

Osim TikTokovog ByteDancea, Trump je drugom izvršnom naredbom donio slične odredbe koje se tiču kompanije Tencent, odnosno njihove mobilne aplikacije za instant poruke, plaćanja i društvene mreže, WeChat. Ova je aplikacija vrlo popularna u Kini, u svijetu ima preko milijardu korisnika, a Trumpova administracija također ih optužuje za prikupljanje podataka i prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Zabrana poslovanja s Tencentom za američke subjekte također stupa na snagu za 45 dana.