Službena istraga protiv TikToka u EU – štite li mlade korisnike od ovisnosti o društvenim mrežama?

Komisija pokrenula je službeni postupak protiv TikToka na temelju Akta o digitalnim uslugama, a istraživat će prije svega mehanizme za zaštitu maloljetnika na toj platformi

Sandro Vrbanus utorak, 20. veljače 2024. u 13:18

Na temelju dosad provedene preliminarne istrage, među ostalim na temelju analize izvješća o procjeni rizika koje im je TikTok dostavio u rujnu 2023., kao i odgovora društva TikTok na službene zahtjeve Komisije za informacije o nezakonitom sadržaju, zaštiti maloljetnika i pristupu podacima, Europska je komisija odlučila pokrenuti službeni postupak protiv društva TikTok u skladu s Aktom o digitalnim uslugama, objavljeno je iz EK.

Službenom istragom želi se utvrditi je li TikTok prekršio Akt o digitalnim uslugama u područjima povezanima sa zaštitom maloljetnika, transparentnošću oglašavanja, pristupom podacima za istraživače te upravljanjem rizicima povezanima s dizajnom koji stvara ovisnost te štetnim sadržajem.

Dobrobit mladih u fokusu

Istraga će se fokusirati na nekoliko područja, što uključuje primjerice namjerno podešavanje algoritama kako bi oni izazvali ovisnost, tj. "efekt zečje rupe", u koju korisnik upada pa potom teško iz nje izlazi. Algoritmi koji "uvlače" korisnika na sve duže korištenje mreža otvaraju rizike za mentalno zdravlje korisnika, posebice mladih, ali može dovesti i do radikalizacije. Pod lupom istražitelja bit će i alati za provjeru dobi korisnika, mjere za zaštitu privatnosti, sigurnosti i zaštite maloljetnika, kao i transparentnost oglasa i podataka, koji bi morali biti javno dostupni.

Izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager, nadležna za Europu spremnu za digitalno doba izjavila je: "Sigurnost i dobrobit korisnika Interneta u Europi od ključne su važnosti. TikTok treba pomno razmotriti usluge koje nudi i pažljivo razmotriti rizike koje predstavljaju za svoje korisnike – mlade i stare. Komisija će sada provesti temeljitu istragu ne prejudicirajući njezin ishod."

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište izjavio je: "Zaštita maloljetnika glavni je prioritet Akta o digitalnim uslugama. Kao platforma koja obuhvaća milijune djece i tinejdžera, TikTok mora u potpunosti poštovati Akt o digitalnim uslugama i imati posebnu ulogu u zaštiti maloljetnika na Internetu. Danas pokrećemo službeni postupak zbog povrede prava kako bismo osigurali poduzimanje razmjernih mjera za zaštitu fizičke i emocionalne dobrobiti mladih Europljana. Ne smijemo štedjeti sve napore kako bismo zaštitili svoju djecu."

Moguće i kazne

Nakon službenog pokretanja postupka Komisija će nastaviti prikupljati dokaze, primjerice slanjem dodatnih zahtjeva za informacije, provođenjem razgovora ili inspekcija. Nije isključeno niti poduzimanje daljnjih koraka, kao što su privremene mjere i odluke o neusklađenosti, ali i kazne.

TikTok je u EU proglašen vrlo velikom internetskom platformom u skladu s Aktom EU-a o digitalnim uslugama, nakon što je izjavio da u EU-u ima 135,9 milijuna aktivnih korisnika mjesečno. TikTok je kao takva platforma morao početi ispunjavati niz obveza utvrđenih u Aktu o digitalnim uslugama.