Suosnivač Wikipedije pokrenuo društvenu mrežu na istim principima

WT:Social nova je društvena mreža bez reklama, uz ideju da se njezin rad financira donacijama, te da se fokusira isključivo na kvalitetan sadržaj

Sandro Vrbanus subota, 16. studenog 2019. u 07:00

Jimmy Wales, čovjek koji je jedan od najzaslužnijih što svijet danas ima besplatnu enciklopediju Wikipediju, odlučio je u sklopu svojeg novog projekta pokušati iste principe preslikati i na društvene mreže. Pokrenuo je, stoga, društvenu mrežu naziva WT:Social (WT je kratica za WikiTribune, njihov servis na kojem se distribuiraju vijesti), koja neće korisnicima prikazivati reklame niti će monetizirati njihove privatne podatke. Umjesto toga, financirat će se kao i Wikipedia, donacijama samih korisnika.

Prijave na WT:Social omogućene su već sada, no svi korisnici koji se odluče registrirati na novu mrežu bit će stavljeni na listu čekanja. Pristup mreži i preskakanje liste čekanja moguće je ostvariti na dva načina. Prvi je lakši – pozivanjem suradnika, prijatelja i članova obitelji pozivnica za puni pristup stići će nešto ranije.

Cilj: besplatno i kvalitetno

Naravno, moguće je i donirati novac za razvoj projekta i odmah postati njegovim dijelom. Donacija, koja više sliči na pretplatu, može biti 12,99 dolara na razini mjeseca ili 100 dolara za godinu dana.

Rudimentarno sučelje nove društvene mreže
Rudimentarno sučelje nove društvene mreže

Jednom kada postanete članom, na WT:Socialu biste trebali imati pristup kvalitetnom sadržaju, probranim vijestima, te objavama vaših prijatelja i onih koje tamo pratite. Reklama i sponzoriranih objava, dakle, neće biti. Walesova ideja je na ovoj mreži stvarati manje zajednice, niše, korisnika koje će povezivati zajednički interesi, a najveći "neprijatelj" na ovoj platformi bit će lažne vijesti koje će biti eliminirane na sve moguće načine.

No, kako znamo da ni moćni Google nije uspio stati na kraj Facebooku i Twitteru i pokrenuti vlastitu društvenu mrežu koja bi imala značajno mjesto u svijetu, veliko je pitanje hoće li ovaj projekt uspjeti privući dovoljan broj korisnika spremnih platiti za kvalitetan sadržaj. U ovome trenutku lista čekanja na besplatan pristup broji oko 45 tisuća ljudi.