Nema više milosti: Twitter suspendirao Trumpa

Proces potvrđivanja izbornih rezultata u Kongresu protekao je u znaku ustanka Trumpovih pristaša u Washingtonu. Zbog uplitanja u demokratski proces izbora Twitteru je napokon prekipjelo

Sandro Vrbanus četvrtak, 7. siječnja 2021. u 12:42

Kada ovog mjeseca i službeno napusti Bijelu kuću i prepusti predsjedničko mjesto svojem nasljedniku, američki predsjednik na odlasku Donald Trump postat će samo "običan" korisnik Twittera i izgubit će privilegije koje na toj društvenoj mreži imaju vodeći svjetski političari. Zbog tog posebnog tretmana mu, barem do sada, korisnički račun nije bio suspendiran niti blokiran, iako je Trump na Twitteru objavljivao sve moguće i nemoguće – od poziva na nasilje, preko prijetnji ratom, pa sve do lažnih informacija vezanih uz predsjedničke izbore u studenome.

Kako je te izbore izgubio, u tijeku je proces smjene vlasti koji će kulminirati inauguracijom Joea Bidena 20. siječnja. Jučer, 6. siječnja, u Kongresu je počeo formalni proces potvrde novog predsjednika, što je Trump iskoristio da "nahuška" svoje pristaše na zastupnike. Učinio je to prvo govorom uživo, a kasnije nastavio o tome pisati na Twitteru – pa je moderatorima ove društvene mreže, očito, prekipjelo. Nakon tri sporne objave koje grubo krše njihova pravila ponašanja Trumpov je račun suspendiran na 12 sati.

Za to vrijeme prosvjednici su upali u zgradu Kongresa u Washingtonu, a opsada je trajala nekoliko sati, za koje vrijeme su zastupnici bili evakuirani i sklonjeni na sigurno.

Iz Twittera su poručili da će blokada biti uklonjena nakon isteka 12 sati, i to samo ako se sporni tvitovi izbrišu. U slučaju da do brisanja spornih objava ne dođe, Trumpov će račun ostati blokiran.

Isto tako iz društvene su mreža zaprijetili jednom od svojih najistaknutijih korisnika da će mu, nastavi li s kršenjem pravila, trajno ukloniti korisnički račun. Trump na Twitteru trenutačno ima 88,7 milijuna pratitelja.

Trumpov posljednji video u kojem tvrdi da je pokraden na izborima uklonjen je, iz istog razloga, i s Facebooka kao i s YouTubea. Facebook i Instagram blokirali su Trumpov račun na 24 sata.

NADOPUNA: Mark Zuckerberg je objavio kako su Instagram i Facebook Trumpove račune blokirali do daljnjega, kako on ne bi putem njih utjecao na mirnu predaju vlasti i poticao pristaše na nasilje. Blokada će trajati najmanje dva tjedna nakon što Trump odstupi s dužnosti.

 

The shocking events of the last 24 hours clearly demonstrate that President Donald Trump intends to use his remaining...

Posted by Mark Zuckerberg on Thursday, January 7, 2021