Twitter više neće pružati besplatan pristup API-ju

Od 9. veljače trebala bi stići osnovna razina pristupa Twitter API-ju koja se plaća, a detalji se očekuju tijekom sljedećeg tjedna. Ovim potezom Twitter i dalje nastavlja potragu za zaradom

Tomislav Stanković petak, 3. veljače 2023. u 09:05
📷 Image: Photo Mix, Pixabay
Image: Photo Mix, Pixabay

Kada je Twitter prošlog mjeseca iznenada onemogućio pristup svojem API-ju i tako doveo do prekida rada aplikacija trećih strana nikome nije bilo jasno zašto i koji je cilj takvog poteza.

API (Application Programming Interface) inače omogućuje trećim stranama dohvaćanje i analizu javnih Twitter podataka i koriste ga, ili su ga koristile, i mnoge besplatne aplikacije.

Neke od popularnih Twitter aplikacija kao što su TwitterrificTweetbot i mnoge druge već su zbog toga napustile platformu.

No, sada je konačno stigla potvrda da od 9. veljače i službeno stiže naplatna verzija pristupa API-ju za one koji su do sada čekali i žele nastaviti suradnju s Twitterom. Iako, ostali detalji, kao i cijena, još nisu poznati, prenosi The Verge.

“Podaci s Twittera među najmoćnijim su skupovima podataka na svijetu. Posvećeni smo omogućavanju brzog i sveobuhvatnog pristupa kako biste mogli nastaviti graditi s nama.”, navode u tweetu čime zapravo pravdaju ovakvu odluku.