U SAD-u se stvara konzorcij koji bi otkupio tamošnje poslovanje TikToka

Bivši ministar financija okuplja ulagače s idejom da od kineskih vlasnika otkupe TikTok, pa time nakon zabrane kineskih aplikacija omoguće daljnje poslovanje te društvene mreže u SAD-u

Sandro Vrbanus petak, 15. ožujka 2024. u 16:10

Stupi li na snagu potpuna zabrana TikToka, izglasana nedavno u Predstavničkom domu Kongresa, kineska će društvena mreža imati pola godine za napustiti to tržište ili prodati poslovanje nekom američkom entitetu. Potonje se nekima učinilo kao dobra poslovna prilika – otkupiti zrelu društvenu mrežu na kojoj je registriran praktički svaki drugi stanovnik SAD-a, pa nastaviti tamo gdje su Kinezi stali (ili bolje rečeno, zaustavljeni).

Financijaš okuplja ulagače

Pojavila se stoga inicijativa koji bi mogla okupiti nekolicinu investitora, dovoljno imućnih za preuzeti američki dio TikToka. Nju predvodi Steven Mnuchin, investicijski bankar i filmski producent, koji je tijekom vladavine Donalda Trumpa obnašao funkciju prvog čovjeka riznice SAD-a, odnosno ministra financija. Mnuchin se slaže s predloženom zabranom kineske aplikacije i smatra da je donošenje zakona, koji bi ByteDance primorao na povlačenje ili prodaju, dobar potez.

Steven Mnuchin
Steven Mnuchin

Za sada nema informacija o tome tko bi sve uz njega uložio u otkup TikToka od kineskih vlasnika, a niti o tome je li ByteDance uopće voljan razmisliti o prodaji. TikTokov generalni direktor Shou Zi Chew poručio je tek da će se oni prvo pokušati pravno izboriti za to da se zabrana ne primijeni.

Neizbježna politika

U ljeto 2020., možda ćete se sjetiti, čim je Trump bio najavio da bi TikTok mogao biti zabranjen, kao potencijalni su se kupci njihovog američkog dijela poslovanja javili Microsoft i Oracle. No, niti od potpune zabrane, niti od akvizicije, tada nije bilo ništa.

Cijela stvar prvo je bila odgođena, pa je Trump potom izgubio izbore i interes za ovo pitanje, koje se od tada nije pojavljivalo, sve do sada i početka nove predizborne kampanje.

Ovoga tjedna doznali smo i da je Trumpov stav sada suprotan, vjerojatno zbog toga što njegovu ideju o zabrani sada ima priliku formalno realizirati novi predsjednik Biden. Trump je, naime, izjavio da nije za zabranu TikToka, jer bi tada Facebook dobio pretjerano na važnosti i snazi, a Zuckerbergovu je kompaniju pritom prozvao "neprijateljem naroda".