Deset godina Kindlea

Amazonov čitač e-knjiga lansiran je prije deset godina, a do danas je u devet generacija izdano više od 20 njegovih varijanti

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 20. studenog 2017. u 15:00

Ovoga vikenda, 19. studenoga, Amazon je obilježio deseti rođendan svojeg planetarno popularnog čitača e-knjiga, Kindlea. Razvoj prvog e-čitača u Amazonu je, umjesto planiranih 18 mjeseci, potrajao preko tri i pol godine. Ideja se rodila još 2004., a prvi Kindle predstavljen je tek krajem 2007. Početna mu je cijena bila 399 dolara, a nakon puštanja u prodaju prve su količine bile rasprodane za tek pet i pol sati. Nakon toga bilo ga je nemoguće kupiti sve do travnja sljedeće godine.

Ova priča nagovijestila je velik tržišni uspjeh Kindlea u svijetu, pa su nakon izvorne inačice uslijedile varijante Kindle 2 (s većom memorijom), Kindle DX (s većim zaslonom), Kindle DX Graphite (s boljim e-ink ekranom), kao i razne inačice s tipkovnicama, pa one prilagođene djeci, te s ugrađenim pozadinskim svjetlom u ekranima (Paperwhite). Trenutačno je aktualna 8. generacija Kindlea i Kindle Paperwhitea, a u 9. generaciju spada novi Kindle Oasis (vodootporan uređaj sa zaslonom od 300 ppi). Početna cijena današnjih modela je tek 50 dolara.

Službenih podataka o prodaju u proteklih deset godina nema, a IDC je procijenio da je samo 2014. godine bilo prodano ovih uređaja u vrijednosti preko 5 milijardi dolara. Amazon nije od ove obljetnice napravio veliku feštu, nego se na nju osvrnuo tek putem objava svojeg šefa Jeffa Bezosa i prvog voditelja Kindle projekta Charlieja Tritschlera. Potonji je rekao kako je cilj Amazona da "Kindle bude poput lista papira – tanak, lagan, savitljiv i izdržljiv". "Ovaj san još nije ostvaren, ali napredak je vidljiv i još uvijek nismo gotovi", zaključio je Tritschler.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi