Gamechuck i udruga Roda predstavljaju edukativnu igru za djecu u prometu ČUDOvišna avantura

Zagrebački gaming studio Gamechuck je za udrugu Roditelji u akciji – Roda napravio edukativnu igru ČUDOvišna avantura koja djecu u dobi od 6 do 10 godina podučava prometnim pravilima

Matija Pavlić nedjelja, 22. studenog 2020. u 06:00

Gamechuck, nagrađivani studio za razvoj igara i igraćeg hardvera sa sjedištem u Zagrebu je po narudžbi  udruge Roditelji u akciji – Roda izradio mobilnu i web igru ČUDOvišna avantura.

Riječ je o igri za djecu u dobi između 6 i 10 godina gdje će mališani imati priliku promisliti, surađivati i primijeniti znanja u novim prometnim situacijama. Igra je u ovom trenutku dostupna na Android platformi putem službene trgovine aplikacija Google Play te putem internetske stranice zakoci.eu.

Za vizualni stil igre zaslužni su autori Jurica Cvetko (izlagao na prošlogodišnjem Art in Games festivalu u Rijeci) te Zlatko Druško (veteran na području ilustracija poznat po svom radu na Letećim medvjedićima, jednom broju stripa Alan Ford te Gamechuckovoj prošlogodišnjoj igri Trip the Ark Fantastic). Igra ČUDOvišna avantura se temelji na prepoznatljivom pixel-art stilu te svoju inspiraciju crpi iz prvih Pokemona i popularne moderne igre Stardew Valley.

Glavni programer na projektu bio je belgijski doktorand Piet Bronders koji se za izradu igre poslužio alatima zasnovanima na otvorenom kodu kao što je na primjer Godot Engine (sam kod igre otvorenog je koda i može se pronaći na sljedećoj poveznici). Za glazbu i zvučne efekte zaslužan je Matija Malatestinić iz Rijeke čije ćemo radove biti u prilici poslušati u nadolazećim naslovima s hrvatske igrače scene kao što su Red Solstice 2, Primordials, Speed Limit i drugi.

Što se tiče planova za budućnost, u izradi je i iOS inačica igre, planira se izdavanje igre na drugim svjetskim jezicima, snimanje glasova za tekst u igri te izrada drugog dijela igre za djecu u dobi od 10 do 14 godina kojima će se približiti pojam  socijalne kohezije te teme poput volontiranja, inkluzije i održivosti.

Udruga Roditelji u akciji – Roda za koju je igra napravljena sastoji se od zainteresiranih građanki i građana za teme kao što je dostojanstvena trudnoća, roditeljstvo i djetinjstvo u Hrvatskoj.

Igra je napravljena kao dio projekta zakOČI – Take a Brake! kojemu je cilj unaprjeđenje društvenog razvoja na lokalnim razinama kroz suradnju i partnerstvo hrvatskih i švicarskih institucija javnog zdravstva, policije i obrazovanje, jedinica lokalne i područne samouprave, kao i organizacija civilnog društva u području sigurnosti djece u prometu.

U projektu osim Rode sudjeluju i organizacija CareCross for Health and Environment iz Švicarske, Sveučilište Sjever iz Koprivnice, gradovi Koprivnica i Zaprešić te istarska općina Bale (Comune di Valle).