STEM edukacija izvan škole - Znanje mladima

Znanja i vještine iz znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, obično pod zajedničkim nazivom STEM, mogu se steći u školi, preko Interneta, ali i u brojnim drugim ustanovama, organizacijama ili udrugama, često i potpuno besplatno. Želite li svoje dijete dodatno izložiti zabavnim i edukativnim sadržajima iz tog područja, izbor pred vama sve je širi…

Sandro Vrbanus petak, 28. veljače 2020. u 00:11

Otkako smo posljednji put, prije tri godine, detaljno obrađivali temu STEM edukacije, mnogo se toga promijenilo u hrvatskom obrazovnom sustavu. Vladajući su pokrenuli dugoočekivanu, ali i donekle osporavanu reformu školstva, pod nazivom Škola za život, a među prvim nastavnim predmetima koji su se počeli predavati, prvo s eksperimentalnom pa postupno i punom primjenom, bila je informatika. Taj se predmet sada nalazi u službenom kurikulumu osnovnih škola od 1. do 8. razreda, s kvotom od po 70 nastavnih sati godišnje. Informatika nije, doduše, obavezna, osim u 5. i 6. razredu, puna primjena u svim školama zaživjet će u školskoj godini 2020./21., no učenici su svakako danas daleko izloženiji informatici nego što su to bili do prije nekoliko godina.

Unaprijeđen je i moderniziran i nastavni program pa se, osim upoznavanja digitalne i informacijske tehnologije, u kurikulumu nalaze i domene kao što su računalno razmišljanje i programiranje, digitalna pismenost i komunikacija te e-društvo. One se međusobno isprepliću i dopunjuju, tako da se pojedini obrazovni sadržaji protežu kroz više domena. Programiranje se kao pojam pojavljuje od prvog razreda osnovne škole, kada se počinje s rješavanjem jednostavnih logičkih zadataka, a programske jezike ili objektno programiranje učenici susreću već u nižim razredima osnovne škole.

Međutim, škola nije jedino mjesto na kojem učenici danas mogu učiti informatiku i s njom srodne vještine STEM područja (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika). U Hrvatskoj već sada djeluju deseci privatnih obrazovnih ustanova, udruga, institucija, ali i pojedinaca koji se bave obrazovanjem djece i mladih. Od programiranja, robotike, znanstvenih pokusa, raznoraznih radionica, pa sve do nacionalnih ili međunarodnih natjecanja u raznim STEM disciplinama – sve to danas je vrlo lako dostupno djeci svih uzrasta. Ono što je posebno bitno jest to da su mnogi programi takvog izvanškolskog obrazovanja sasvim besplatni, a velika većina ih je cjenovno vrlo pristupačna, pa neće predstavljati prevelik udar na obiteljski budžet.

Iako se mnogo edukativnih sadržaja danas može pronaći i na Internetu, znanje i “osjećaj” za znanost i tehnologiju koje će djeca dobiti u ranoj dobi, pogotovo u izravnom kontaktu s iskusnim edukatorima i u radionicama na kojima će aktivno sudjelovati, zasigurno će im se dublje usaditi u pamćenje – tako da prednost u tom pregledu STEM radionica dajemo onima koji su odlučili svoje znanje djeci prenijeti uživo.

U ovogodišnji pregled nismo mogli uključiti apsolutno sve one koji se bave takvim oblikom poduke, no trudili smo se obraditi sve dijelove STEM-a, otkriti vam neke možda dosad nepoznate oblike obrazovanja djece, ali i pokriti, koliko je bilo moguće, razne dijelove Hrvatske. Rezultiralo je to zaista šarolikim društvom, u kojem su se našle već etablirane obrazovne institucije i neprofitne udruge, tvrtke, ali i entuzijasti kojima je podučavanje djece strast i hobi, ili im je već preraslo u stalni posao.

 

AHA Pokusi

Info - AHA Pokusi
Adresa Prema potrebi
Kontakt info@ahapokusi.hr; mob: 098/1763-410
Web www.ahapokusi.hr
Cijena 250 kuna mjesečno (pretplata)

 AHA Pokusi mlada je tvrtka za popularizaciju znanosti kod djece. Osnivači su mladi profesori i studenti završnih godina pedagoških i prirodoslovnih fakulteta, koji su dosad održali preko tisuću radionica sa stotinama učenika razredne nastave, nekoliko stotina znanstvenih rođendana, znanstvene kampove u prirodi u svim godišnjim dobima, te izveli svoje znanstvene predstave u 30-ak hrvatskih škola.

Njihova glavna usluga su Znanstvene radionice kao izvanškolska aktivnost u osnovnim školama u Zagrebu i okolici, Varaždinu i Karlovcu. Ovaj dvogodišnji program obuhvaća preko 50 STEM radionica iz svih područja tehnike i prirodnih znanosti: kemije, fizike, astronomije, meteorologije, elektrotehnike, biologije, ekologije, građevinarstva i slično. Radionice se odvijaju cijele školske godine, svaki tjedan po 60 minuta. Nakon svake radionice djeca napravljeno nose kući, što im omogućuje da nakon odlaska iz škole ostanu povezana s predmetom svog istraživanja. Aktivnosti Znanstvenih radionica, ali i rođendana, predstava, kampova, kao i znanstveni setovi koje AHA Pokusi osmišljavaju, namijenjeni su djeci od 1. do 4. razreda osnovne škole.

 

Akademsko astronomsko društvo – Rijeka

Info - Akademsko astronomsko društvo – Rijeka
Adresa Sveti križ 33, Rijeka
Kontakt kontakt@aad.hr; 092/2644-180, 095/8138-271
Web www.aad.hr, www.facebook.com/AADRijeka/
Cijena 100 kuna po tečaju

 Akademsko astronomsko društvo – Rijeka osnovano je 1974. godine, a glavni ciljevi su im popularizacija astronomije i srodnih znanosti te edukacija. Svoje aktivnosti provode kroz predavanja, radionice i promatranja, prilagođene raznim dobnim skupinama. Tijekom cijele godine nude redovna predavanja i promatranja za građane i školske grupe, te dvije vrste tečaja, ovisno o dobnoj skupini: tečaj za učenike viših razreda osnovnih škola (jednom godišnje, jesen); tečaj za srednjoškolce, studente i odrasle (dvaput godišnje, proljeće i jesen). Za sve dodatne informacije pozivaju da im se obratite na navedene kontakte.

 

Algebra

Info - Algebra
Adresa Ilica 242, Zagreb
Kontakt junior@algebra.hr, 01/2332-861
Web www.algebra.hr

Digitalna akademija

Projektne radionice dio su cjelogodišnjeg programa Digitalne akademije i održavaju se na 50 lokacija diljem Hrvatske. Djeca na različitim projektima upoznaju Qbote, Mišobote, Ozobote, istražuju mikro svijet, vidljiv samo pod okom digitalnog mikroskopa, uče abecedu Interneta, algoritme, programske kôdove i jezik digitalnog doba. Održavaju se triput godišnje u trajanju od 2 mjeseca. Namijenjeno je učenicima od 1. do 8. razreda osnovne škole

Cijena 800 kuna

Digitalna ljetna škola

Jednotjedni i dvotjedni program tijekom školskih praznika uključuje kvalitetnu digitalnu edukaciju, najmodernije tehnologije, zabavu, animaciju i sport. Osnovnoškolcima je, osim druženja s vršnjacima, osigurana cjelodnevna profesionalna briga i cjeloviti obrok. Digitalna ljetna škola održava se u Zagrebu u tjednom ili dvotjednom terminu nakon završetka školske godine u lipnju i prije početka školske godine, krajem kolovoza i početkom rujna. Obrađuje teme iz robotike, programiranja, digitalne fotografije, filmske umjetnosti i slično. Namijenjena je učenicima od 1. do 8. razreda osnovne škole.

Cijena 1 tjedan 1.250 kuna, 2 tjedna 2.000 kuna

 

Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

Info - Bioteka – udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti
Adresa Vladimira Preloga 7, Zagreb
Kontakt kontakt@bioteka.hr, 095/4072-159
Web www.stem.bioteka.hr
Cijena 250 kuna mjesečno

Bioteka je udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti. Bave se informiranjem i educiranjem te stručnim doprinosom zaštiti okoliša i prirode na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Svoje obrazovne aktivnosti provode kako bi podigli razinu znanstvene, ekološke i tehnološke pismenosti djece i mladih te povećali interes za studiranjem STEM predmeta.

Surađuju s vrtićima i školama kako bi učitelji i odgojitelji u svoj rad implementirali STEM metodologiju. Složenije koncepte, poput “održivog razvoja”, djeci prenose kroz igru, a učiteljima znanja i metode kako nastavu u školama prilagoditi potrebama 21. stoljeća.

STEM program radionica odvija se petkom i subotom tijekom cijele školske godine, a zainteresirani se u njega mogu uključiti u bilo kojem trenutku. Također, korisnici tijekom praznika mogu dovesti svoju djecu na STEM kampove, ili vikendom proslaviti tematski STEM rođendan s ekipom iz ove udruge. Program je primarno namijenjen djeci u dobi od 6 do 12 godina.

 

Code Club Hrvatska

Info - Code Club Hrvatska
Adresa Cijela Hrvatska
Kontakt https://codeclubcroatia.org/find-venue/
Web https://codeclubcroatia.org/
Cijena Besplatno

 Code Club je svjetska mreža besplatnih volonterskih klubova programiranja za djecu. Nastala je u Ujedinjenom Kraljevstvu 2012. godine, a klubovi su se brzo proširili u više od 160 zemalja. Djeca uz pomoć volontera/edukatora prolaze kroz kurikulum pripremljenih projekata i izrađuju animacije, igre i web-stranice. Vizija Code Cluba je svakom djetetu dati vještine, samopouzdanje i mogućnost oblikovati svijet oko sebe. Radionice se održavaju jednom tjedno po sat vremena tijekom školske godine, a pokrivaju projekte u Scratchu, HTML-u & CSS-u, Pythonu, Raspberry Piju, Sense Hatu, Sonic Piju, Micro:bitu i Blenderu.

Udruga Programerko predstavnik je Code Cluba za Hrvatsku, a podržavaju i osnivanje dodatnih klubova diljem Hrvatske, koji će djeci u svim dijelovima zemlje omogućiti zabavno i besplatno učenje programiranja. Namijenjeno je djeci u dobi od 7 do 13 godina, ali mogu se uključiti i mlađa i starija djeca.

 

Udruga Dar

Info - Udruga Dar
Adresa Andrije Medulića 34, Zagreb
Kontakt udrugadar.hr@gmail.com; 091/4973-162
Web www.udrugadar.hr, www.facebook.com/udrugadar.org
Cijena Besplatno

 U sklopu projekta Znanstveni boravak, Udruga za darovitost DAR održava radionice Neformalnog druženja, namijenjene roditeljima i njihovoj darovitoj djeci u dobi od 6 do 15 godina, te darovitoj djeci s dvostrukim odgojno-obrazovnim potrebama. Specifičnost ovih radionica je da daroviti polaznici predstavljaju drugim polaznicima svoje interese, vještine, originalnost, iznimna znanja i sposobnosti iz STEM područja, umjetnosti i sporta, ali prije svega da se kroz druženja i različite vođene igre osnaže te budu prihvaćeni kao cjelovite osobe.

Program Znanstveni boravak stavlja naglasak na potrebu izlaganja učenika znanstvenim sadržajima od rane dobi. Program će povezati likovnu umjetnost i STEM, te arhitekturu i STEM (STEAM). U sklopu programa vršit će se i razmjena učenika iz raznih dijelova Hrvatske.

Udruga organizira i Matematičke radionice, IoT radionice, o čemu se više, kao i o projektu Znanstveni boravak, može doznati na njihovom webu ili Facebooku.

 

Društvo za robotiku Istra

Info - Društvo za robotiku Istra
Adresa Rizzijeva 40, Pula
Kontakt robotikaistra@gmail.com; 098/1828-585
Web www.robotikaistra.com
Cijena 150 kuna mjesečno

Društvo za robotiku Istra postoji od 2012. godine. Pokretač je natjecanja Robotrka na prstenac, a s Hrvatskim robotičkim savezom i Industrijsko-obrtničkom školom Pula, oformili su Centar za praktičnu robotiku Pula, gdje imaju robotsku ruku, 3D pisače, dronove, CNC stroj, razne mobilne robote, mikrokontrolere Arduino, micro:bite, STEMI robote, pauke i tako dalje. Samo prošle godine CPR je posjetilo oko 100 mališana iz vrtića, više od 300 učenika osnovnih i srednjih škola te više grupa nastavnika, profesora i studenata.

Trenutačno nude radionice s mobilnim robotima Boe-bot i programiranje u programskom jeziku pBasic, kao i one koje se bave Arduinom, Fischertechnikom, Scratchom te izradom videoanimacija i igara.

Radionice su namijenjene učenicima od 3. do 8. razreda osnovne škole i učenicima srednjih škola. Održavaju se po 2 sata tjedno u poslijepodnevnim satima. Upise u radionice vrše početkom školske godine, a one traju cijelu školsku godinu.

 

EdukaCentar

Info - EdukaCentar
Adresa Preradovićeva 39, Zagreb / Domovinskog rata 46, Split
Kontakt zagreb@edukacentar.hr; 01/4645-230 / split@edukacentar.hr; 021/485 695
Web https://www.edukacentar.hr/
Cijena Cjenik je dostupan na webu

EdukaCentar je centar obrazovanja koji djeluje u Zagrebu i Splitu, a osnovan je 2006. godine. Godišnje preko 500 polaznika uspješno odsluša i položi njihove informatičke edukacije, od programa MS Office, AutoCAD-a pa sve do programiranja. Za djecu organiziraju i STEM radionice, koje pomažu razvijati kritičko mišljenje i znanstvenu pismenost od malih nogu. Odnedavno u ponudi imaju i UX akademiju, u sklopu koje polaznici uče savladavati alate i tehnike dizajniranja korisnih i funkcionalnih proizvoda koji su ugodni za korištenje.

Tečajevi su namijenjeni svima onima koji su željni novog znanja, neovisno o životnoj dobi, a edukacije su prilagođene interesima različitih skupina polaznika.

 

Društvo za edukaciju van okvira (Društvo EVO)

Info - Društvo za edukaciju van okvira (Društvo EVO)
Adresa Crnojezerska ulica 20, Zagreb
Kontakt summerschoolofscience@gmail.com, Facebook: Summer School of Science (S3, S3++)
Web www.drustvo-evo.hr
Cijena 320 eura, uz mogućnost stipendiranja

 Društvo EVO okuplja studente i mlade znanstvenike iz Hrvatske i svijeta, posvećene popularizaciji i podučavanju znanosti na praktičan način. Najveći projekt im je Ljetna škola znanosti koja, umjesto proučavanja knjige, stavlja polaznike u ulogu znanstvenika: male grupe od troje ili četvero polaznika provode svoja prva znanstvena istraživanja, pod vodstvom mentora s prestižnih svjetskih znanstvenih institucija.

Ljetna škola znanosti od 2013. godine odvija se u prostorima Gimnazije Požega. Glavni je cilj Škole pružiti učenicima iskustvo rada na stvarnim znanstvenim projektima kroz praktičan pristup podučavanju znanosti. Prijave traju do 1. svibnja, a Ljetna škola znanosti namijenjena je učenicima srednjih škola iz cijelog svijeta. U sklopu programa nudi se i bogat popratni program, koji se sastoji od predavanja uglednih znanstvenika, uključujući dosad i dva dobitnika Nobelove nagrade

 

FabLab

Info - FabLab
Adresa Ilica 69, Zagreb
Kontakt info@fablab.hr
Web www.fablab.hr
Cijena Većinom besplatno

 Udruga Fablab kao organizator STEAM tjedna u Zagrebu i Zadru te festivala Maker Faire Zagreb, aktivno radi na temi izvaninstitucionalnog obrazovanja i stjecanja vještina za poslove 21. stoljeća. Dosad je na njihovim događanjima sudjelovalo više od 350 odgojno-obrazovnih djelatnika i više od 1.000 djece iz 27 osnovnih škola u Hrvatskoj.

Kroz više od dvadesetak različitih radionica, od onih koje se bave vještinama rada na alatima digitalne proizvodnje (3D ispis, lasersko rezanje i graviranje), do novih procesa u učenju radom na projektima upotrebom inovativnih tehnologija u učenju, kao što su AR, VR, MR i XR, te biosenzora i primijenjene elektronike. Za najmlađe ovdje su radionice iz tematskih područja kao što su meteorologija ili kriptografija. Veliki dio radionica razvijan je u okviru EU i nacionalnih projekata. Radionice u okviru projekata za polaznike su besplatne, a kod ostalih cijene ovise o temi, trajanju, upotrebi potrošnog materijala, broju polaznika i stručnjacima koji ih provode.

Cilj svih projekata, aktivnosti i radionica udruge FabLab je poticati kreativnost, poduzetničko obrazovanje, društvene inovacije i popularizirati znanost među djecom, mladima i širom javnosti u Hrvatskoj.

 

Udruga Gradionica

Info - Udruga Gradionica
Adresa Petrova 60, Zagreb
Kontakt info@gradionica.hr
Web www.gradionica.hr
Cijena 300 kuna mjesečno (članarina)

 Udruga koja se bavi STEAM aktivnostima uz pomoć edukacijskih materijala Lego. Programi su prilagođeni uzrastu, a teme su relevantne i zanimljive. Djeca se u ove programe lako uključuju jer su im Lego kockice zanimljiv materijal za različite projekte. Program edukacija je odobren i preporučen od Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje, a izvodi se već 5 godina. Najveći uspjeh udruge je osvajanje titule i trofeja za First Lego League ambasadore na svjetskom finalu u Houstonu 2019. godine.

Radi se u relativno malim skupinama s najsuvremenijom opremom i metodikom. Radionice su namijenjene djeci predškolskog do srednjoškolskog uzrasta (od 5 – 15 godina).

 

#labOS

Info - #labOS
Adresa Trg Jurja Križanića 1, Osijek
Kontakt Slack: http://bit.ly/37HA3wV
Web hacklabos.org
Cijena Besplatno

 HackLabOS su prije sedam godina osnovali entuzijasti s područja Osijeka. Bave se programiranjem svega i svačega: od mikrokontrolera do weba i aplikacija, a sekcija su Informatičkog kluba Osijek, koja funkcionira kao makerspace.

U prostoru koji koriste nude elektrotehničku i informatičku opremu na korištenje, uz, naravno, znanje i iskustvo iz različitih tehničkih segmenata. Imaju nekoliko vlastitih projekata u koje nova osoba može uskočiti i steći znanje, može raditi i na svojem projektu, a članove s više iskustva uvijek je moguće pitati za savjet. Kod njih, primjerice, postoji sav alat (od 3D pisača nadalje) za sastavljanje vlastitog drona ili slične projekte.

Makerspace je namijenjen svim tehnološkim entuzijastima raznih dobnih skupina.

 

Hrvatski robotički savez

Info - Hrvatski robotički savez
Adresa Dalmatinska 12, Zagreb
Kontakt hroboszg@gmail.com
Web hrobos.hr
Cijena Na upit

Hrvatski robotički savez (HROBOS) osnovan je 2012. godine kao povijesni sljednik Hrvatskog društva za robotiku (HDR), tadašnje krovne nacionalne robotičke udruge, osnovane 1994. godine. HDR je potaknuo osnivanje većine udruga koje su danas članice robotičkog saveza. Od tada su pokrenute mnoge aktivnosti važne za popularizaciju i razvoj robotike u Hrvatskoj. Među stalnim programskim sadržajima najvažnije su otvorene škole robotike, kojima je pokriven velik dio Hrvatske, a program provode udruge članice, kojih u ovom trenutku ima 19. Radi s raznim mikrokontrolerima i programabilnim robotskim sučeljima, od kojih se ističu LEGO, Fishertechnik, micro:bit, Arduino, Raspberry Pi, mBot... Među udrugama koje kontinuirano održavaju edukacijske aktivnosti ističu se:

Hrvatsko društvo za robotiku, Zagreb; Robotički klub Osijek; Društvo za robotiku Istra, Pula; Udruga BIT KIDS 101, Fažana; Udruga Inovatic, Split; Udruga pedagoga informatike, Čakovec; Tehno Oz, Ozalj.

Njihove su radionice namijenjene djeci osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, a sve informacije o rasporedu dostupnih radionica HROBOS-a diljem Hrvatske moguće je doznati na njihovom webu.

 

Hrvatski savez informatičara

Info - Hrvatski savez informatičara
Adresa Dalmatinska 12, Zagreb
Kontakt hsin@hsin.hr; 01/4848-770
Web www.hsin.hr
Cijena Besplatno

 Hrvatski savez informatičara je nacionalni savez koji okuplja informatičke udruge koje tijekom godine diljem Hrvatske održavaju redovne radionice. Popis 30-ak udruga članica HSIN-a dostupan je na adresi www.hsin.hr/o_hsinu/clanice.pdf, gdje svi zainteresirani mogu pronaći udrugu u svojoj blizini i provjeriti njezine aktivnosti. Neke od udruga unutar HSIN-a pojedinačno smo obradili i u ovom pregledu.

Hrvatski savez informatičara izravno organizira zimske i ljetne škole, koje okupljaju najbolje mlade informatičare i polaznike iz sredine u kojoj se škola održava. Te su škole za pozvane polaznike besplatne, a zainteresirani se prijavljuju na natječaje koje objavljuju za svaku od škola. Namijenjene su darovitim informatičarima osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, a oni koji žele sudjelovati na njima moraju ispuniti prijavnicu na stranicama HSIN-a.

 

Informatički klub NET

Info - Informatički klub NET
Adresa Omladinska 30, Ivanić Grad
Kontakt info@ik-net.hr; 098/9730-025
Web www.ik-net.hr; www.facebook.com/i.k.net.ivanicgrad
Cijena 150 kuna mjesečno po polazniku tečaja, sve ostalo prema dogovoru

 Informatički klub NET Ivanić Grad (IK NET), osnovan je 1996. g. otkad je i dio Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije. Klub sudjeluje na mnogim natjecanjima iz programiranja u programskim jezicima LOGO, Python i C++, kao i na natjecanjima iz robotike. Članovi kluba sudjeluju na državnim i međunarodnim natjecanjima, promiču inovativnost i projekte vezane uz STEM područje, te to prenose na ostale gradove na području Zagrebačke županije.

Dosad najzapaženiji rezultat kluba i njegovih članova su osvojene srebrne i zlatne medalje na međunarodnim juniorskim robotičkim natjecanjima diljem Europe u posljednje tri godine. Za ovu godinu članovi su izborili pravo nastupa na međunarodnim robotičkim natjecanjima European RoboCup Junior 2020 i RoboCup Junior Bordeaux 2020.

Uz tečajeve programiranja i robotike koje pohađaju djeca, klub također organizira raznovrsne tečajeve za sve ostale uzraste, a koji se odnose na tečajeve HTML-a, CSS-a, PHP-a, Javascripta, MySQL-a. Sudjeluju i u programima Croatian Makersa.

 

Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)

Info - Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Adresa Cijela Hrvatska
Kontakt www.facebook.com/CroatianMakers
Web www.croatianmakers.hr
Cijena Besplatno

 IRIM je neprofitna organizacija, poznata i pod imenom Croatian Makers. Kroz projekte uvodi STEM aktivnosti u obrazovno-odgojne ustanove i lokalne zajednice te je s dosegom od preko 150.000 djece najveći takav pokret u Europi. Fokus mu je razvoj digitalne i znanstvene pismenosti, tehnoloških i ostalih kompetencija u okviru STEM područja.

IRIM provodi mnogo projekata u osnovnim i srednjim školama, lokalnim udrugama, knjižnicama i drugim obrazovno-odgojnim ustanovama u Hrvatskoj.

Neki od većih projekata su: Croatian Makers liga (robotičko natjecanje, u kojem sudjeluje oko 600 ustanova), Digitalni građanin (projekt koji koristi micro:bitove, mikroračunala i dodatke u 120 hrvatskih knjižnica), STEM revolucija i ProMikro (podijelili su micro:bitove u više od 1.000 škola, udruga, fakulteta, dječjih domova i drugih ustanova, te educirali mentore i nastavnike).

Uz navedene, IRIM provodi i druge projekte u kojima surađuju s brojnim ustanovama, kao što su škole i udruge. Svi zainteresirani mogu provjeriti sudjeluje li njihova škola, knjižnica, udruga ili neka druga lokalna ustanova u nekim od projekata (popis je dostupan na web-stranicama IRIM-a).

 

Korak do znanosti

Info - Korak do znanosti
Adresa Grabeščak 16, Zagreb
Kontakt info@korakdoznanosti.com, 092/1738-801
Web korakdoznanosti.com
Cijena 250 kuna za 4 radionice

 Korak do znanosti nastao je kao prirodan slijed višegodišnjeg djelovanja u popularizaciji znanosti u STEAM području za djecu u dobi od 4 do 12 godina. Djeci već od četvrte godine kroz cjelogodišnje i višegodišnje edukacijske programe nudi okruženje konstruktivnih i logički vođenih situacija te podražaja koje stimuliraju njihov razvoj kao što su eksperimenti, izrada različitih funkcionalnih naprava, izuma i igračaka, znanstvene i društvene igre, mali znanstveni projekti, programiranje, mjerenja, prikaze i analize mjerenih podataka, slaganje i konstruiranje.

Provode svoje autorske programe pod nazivima RASTEaM i PROBOTika, a organiziraju i tematske STEAM rođendane, kampove, predstave i obiteljske programe. RASTEaM programi orijentirani su na prirodne znanosti (biologija, kemija, fizika, matematika, geografija i geologija), uz interdisciplinarni i interaktivni pristup. PROBOTika naglasak stavlja na tehnologiju, programiranje i robotiku kroz kreiranje te u konačnici korištenje tih tehnologija i kreiranih rješenja.

 

Laboratorij zabave

Info - Laboratorij zabave
Adresa Trnjanska 3, Zagreb
Kontakt info@laboratorijzabave.hr
Web www.laboratorijzabave.hr
Cijena STEM rođendan – 1.875 kuna, ostalo ovisno o programu

 Laboratorij zabave organizira edukativne, ali i vrlo zabavne rođendanske proslave, kojima daju doprinos globalnom STEM trendu koji s pravom osvaja škole, vrtiće, dječje radionice i ostale formalne i neformalne oblike edukacija djece i mladih diljem svijeta.

Isto tako, STEM je tema i njihovih radionica, koje održavaju u Laboratoriju zabave jednom ili dvaput mjesečno. Rezultat je redovito odličan provod, puno novih saznanja i još više ludih izuma, interaktivnih igračaka i zanimljivih mozgalica. Naime, STEM, kako ga vide u Laboratoriju zabave, podrazumijeva upoznavanje djece s osnovama fizike, matematike, inženjeringa, tehnologije i ostalih znanosti na točan i autentičan, ali na njima blizak i razumljiv način, s naglaskom na praktičnu stranu priče. Lom svjetlosti kroz izradu kaleidoskopa, praćenje ponašanja magneta, promjene agregatnih stanja kroz kuhanje želatine, gradnja i lansiranje moćnih raketa (sve u kontroliranim i sigurnim uvjetima), samo su neke od aktivnosti u ponudi.

 

Magistra Nova

Info - Magistra Nova
Adresa Preradovićeva 12, Buševec, Turopolje
Kontakt info@magistra-nova.hr
Web magistra-nova.hr
Cijena 150-200 kuna po radionici

 Udruga Magistra Nova osnovana je 2011. godine s ciljem promicanja, poticanja, razvoja i istraživanja informacijskog društva, promocije cjeloživotnog učenja, promicanja i produkcije svih oblika multimedijskog stvaralaštva. Organiziraju predavanja, seminare, radionice i tečajeve za djecu, mlade i odrasle, s ciljem razvoja kompetencija koje su potrebne svim građanima za uključivanje u društvo znanja.

Iz područja STEM-a nude radionice s temom “Uvod u elektroniku i programiranje za neelektroničare”, kojoj je smisao demistificirati elektroniku i programiranje, te “Sigurnost vas i vaše djece na Internetu”, čiji predavač je “otac hrvatskog Interneta” dr. sc. Predrag Pale. On na popularan i svima razumljiv i zanimljiv način demistificira urbane legende, sistematizira najvažnije, i vraća povjerenje u Internet.

Radionice traju 3, odnosno 2 puta po 45 minuta, održavaju se prema dogovoru, a namijenjene su, kako učenicima, tako i njihovim roditeljima i učiteljima.

 

Međimurski informatički klub (MIK)

Info - Međimurski informatički klub (MIK)
Adresa Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, Bana Josipa Jelačića 22, Čakovec
Kontakt info@mik.hr
Web mik.hr
Cijena 600-750 kuna za programe trajanja 60 sati

 Glavne aktivnosti udruge MIK temelje se na obrazovanju djece i mladih u STEM području (algoritmi, IOT, elektronika, 3D modeliranje i ispis, web-programiranje, robotika) s naglaskom na programiranje. U školskoj godini 2019./2020. nude niz programa:

Programiranje za najmlađe (u grafičkom programskom jeziku Scratch) za učenike od 2. do 4. razreda osnovne škole; Razmišljaj računalno (osnove algoritama u programskom jeziku Python) za učenike od 4. do 7. razreda osnovne škole; radionice Robotika 1 i 2 (početni i napredni tečaj osnova robotike) za učenike od 3. do 5., odnosno 5. do 8 razreda.

Onima nešto starijima namijenjene su radionice poput Internet stvari i web, 3D modeliranje i ispis ili, pak, Web Programiranje. Te radionice namijenjene su za naprednije osnovnoškolce i srednjoškolce, uzrasta od 7. razreda osnovne škole nadalje.

 

Mladi informatičari Strahoninca (MIS)

Info - Mladi informatičari Strahoninca (MIS)
Adresa Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, Bana Josipa Jelačića 22, Čakovec
Kontakt info@udruga-mis.hr; 098/331-114
Web www.udruga-mis.hr
Cijena Besplatno

MIS je informatička udruga koja djeluje na polju obrazovanja djece i mladih, s naglaskom na razvoj izvrsnosti. Osnivači su Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, unutar kojih je organizirano nekoliko skupina tečajeva. Oni se bave programiranjem u jezicima LOGO i Python, rješavanjem problemskih zadataka, osnovnim i složenim algoritmima, pa sve do rješavanja naprednih problemskih zadataka primjenom složenih matematičkih algoritama u programskom jeziku C++ i naprednih funkcionalnosti programskog jezika C++.

Radionice su namijenjene svim učenicima od 3. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole, a zahtjevnost programa prilagođena je uzrastima. Uz to, udruga MIS organizira i besplatne ljetne radionice, “Meet and code” događaje, te priprema polaznike za brojna natjecanja. Predavači su im stručnjaci iz gospodarskog, akademskog i obrazovnog sektora.

 

Park znanosti

Info - Park znanosti
Adresa Mokrice 11, Oroslavje
Kontakt info@parkznanosti.com; 099/8899-445
Web www.parkznanosti.com, www.facebook.com/parkznanosti
Cijena Radionice – 30 kuna po istraživaču, ostalo na upit

 Park znanosti mjesto je gdje je znanost zabava. Rezultat je dugogodišnjeg osmišljavanja i izvedbe edukativnih autorskih eksponata, nastalih u glavama tima Parka, zaljubljenika u prirodne znanosti. Posjet Parku znanosti preporučen je od Ministarstva znanosti i obrazovanja i od Agencije za odgoj i obrazovanje.

Od aktivnosti nude vodstvo za grupe svih uzrasta: vrtići, osnovne i srednje škole, te samostalno organizirane grupe. Tu su i znanstvene radionice koje nude učenje kroz aktivno istraživanje, kreativno izražavanje, igru i zabavu.

Predviđeno vrijeme radionica je 60 minuta, a broj polaznika može biti od 15 do 50 istraživača.

Naravno, Park znanosti moguće je posjetiti i individualno, a organiziraju i tematske proljetne i ljetne kampove. O svemu je više informacija dostupno na njihovoj Facebook stranici.

 

Patricia LAB

Info - Patricia LAB
Adresa Prema potrebi
Kontakt www.instagram.com/patricia__lab
Web www.facebook.com/patriciaslab
Cijena Prema dogovoru

 Patricia Bogdanović profesorica je koja je dala otkaz kako bi se posvetila majčinstvu, a svoje je znanje, vrijeme i vještine odlučila staviti na raspolaganje svojoj, a potom i svoj drugoj djeci. Od kućne radinosti za vlastitu djecu, ovaj hobi postao joj je nešto ozbiljnija zanimacija, pa ta entuzijastična edukatorica redovito gostuje na događanjima na kojima izvodi razne znanstvene, inženjerske i matematičke aktivnosti.

Znanstvene radionice uključuju pokuse iz fizike, kemije i biologije. Tehnologije se dotiču kroz gradnju i upravljanje raznim Fischertechnik modelima, inženjerstvo se istražuje gradeći modele strojeva, alata, igračaka i instrumenata, a matematika je, dakako, sveprisutna. Patricia surađuje i na projektu Generacija NOW, kao i s portalom Djeca.hr i igraonicom Mali i Veliki, s kojima gostuje na svim većim događanjima.

Aktivnosti su u potpunosti autorske, putujuće, a namijenjene su djeci i roditeljima svih dobnih uzrasta.

 

PlusPlus

Info - PlusPlus
Adresa Zagreb
Web www.facebook.com/PlusPlusHr
Cijena Besplatno

Ivan Bosnić inženjer je računalstva i entuzijast za tehnologiju koji edukacije provodi u slobodno vrijeme, iz vlastitog zadovoljstva. Započeo je kao promotor znanosti i tehnologije, a vremenom je prerastao u edukatora koji nema stalnu adresu, već edukacije obavlja kao freelancer te online. Na svojoj Facebook stranici PlusPlus redovito objavljuje zanimljive popularno-znanstvene tekstove, ali i zadatke, mozgalice ili upute za “uradi sam” znanstvene pokuse.

Kad je riječ o organiziranim aktivnostima, najčešće je riječ o besplatnim online edukacijama i radionicama koje ne traže ulaganje niti predznanje, a znaju imati i po nekoliko stotina sudionika. Učenje je tako prilagođeno mladima, jer je uklopljeno u zabavne aktivnosti, poput izrade vlastite videoigre i slično.

Teme pokrivaju inženjersko razmišljanje, elektroniku i programiranje te donekle i ostala STEM područja. Radionice se često obavljaju u sklopu drugih neprofitnih projekata koje organiziraju HROBOS, Djeca.hr, IRIM, ili Microsoftov odjel za Makecode. Osnovni je fokus na stariji vrtićki uzrast i osnovnoškolce, kojima su sadržaji većinom dobro prilagođeni.

 

Pučko otvoreno učilište Varaždin

Info - Pučko otvoreno učilište Varaždin
Adresa Hallerova 1/II, Varaždin
Kontakt pou@pouvarazdin.hr
Web www.pouvarazdin.hr
Cijena Primjena algoritama u Pythonu – 1.000 kuna za 70 školskih sati, Programiranje u Scratchu – besplatno (također 70 sati)

POU Varaždin postoji od 1917. godine kao ustanova koja provodi programe cjeloživotnog učenja. Osim programa osposobljavanja i usavršavanja sukladno potrebama tržišta rada, nudimo programe kojima je svrha unapređenje kvalitete života (programi stranih jezika i informatičkog opismenjavanja za umirovljenike, teme koje promoviraju zdrav način života i sl.), kao i programe Akademije za poduzetništvo.

Posebnu pozornost posvećuju otkrivanju talenata među djecom u području STEM-a i razvoja njihovih IT znanja i kompetencija. Unutar te grane, djeci i mladima na raspolaganju su dva programa: Primjena algoritama koji se bave rješavanjem problemskih zadataka u programskom jeziku Python, a namijenjen je djeci od 12 do 14 godina, te Programiranje u programskom jeziku Scratch, namijenjen djeci u dobi od 8 do 11 godina.

Radionice vode iskusni predavači, STEM ambasadori, koji djecu ujedno pripremaju za sudjelovanje na natjecanjima na svim razinama. Te programe za djecu s područja grada Varaždina sufinancira Grad Varaždin.

 

Udruga Programerko

Info - Udruga Programerko
Adresa Lastovska 23, Zagreb
Kontakt udruga.programerko@gmail.com
Web http://www.programerko.hr/
Cijena 100 kuna po radionici

 Programerko je udruga građana koji se bave poticanjem razvoja informatičkih vještina kod djece predškolske i školske dobi u Hrvatskoj. Kao dio djelatnosti Udruge, napravili su radionicu programiranja za školsku djecu. Djeca uz vodstvo njihovih predavača imaju priliku naučiti izrađivati interaktivne priče, animacije, igre ili glazbu u alatu Scratch, koji je nastao na poznatom američkom sveučilištu MIT.

Dodatno su u 2016. godini postali i partner organizacije Code Club International. Radionice se održavaju nekoliko puta godišnje za vrijeme školskih praznika (zima, proljeće, ljeto dvije radionice). Radionica traje obično četiri dana, dva sata po danu. Sve je primarno namijenjeno djeci u dobi od 7 do 12 godina.

 

Robokacija

Info - Robokacija
Adresa 21 lokacija u Zagrebu i okolici
Kontakt www.facebook.com/robokacija; 099/8801-864
Web www.robokacija.hr
Cijena Cjelogodišnji program – 2.800 kuna, zimska, proljetna ili ljetna radionica – 1.000 kuna

Robokacija je tim stručnih edukatora inženjera koji su patentirali svoj osobni edukativni program na temelju iskustva rada u IT industriji. Cilj im je uputiti djecu u svijet elektronike, programiranja i robotike, prateći suvremene trendove.

Prema smjernicama kompanija kao što su Rimac Automobili i sveučilišta FER, kreirani su proizvodi koje djeca samostalno izrađuju i time usvajaju znanja i vještine budućnosti. Njihove metode i pristup priznati su i od struke i od roditelja kao najsuvremeniji odgovor na probleme obrazovnog sustava i izazova budućnosti.

Posebnost programa jest to što se kod djece razvija fina motorika i potiču poželjna ponašanja i vrline, koje će imati značajnu važnost u budućim zanimanjima. Edukatori su inženjeri i profesori FER-a, FSB-a, PMF-a, Geodezije i ostalih tehničkih fakulteta s bogatim profesionalnim iskustvom.

Unutar tri godine održali su preko 1.500 radionica, imaju podršku 23 ravnatelja zagrebačkih osnovnih škola te je kroz program prošlo više od 600 djece.

 

Sveučilište u Rijeci, Centar za mikro- i nanoznanosti i tehnologije

Info - Sveučilište u Rijeci, Centar za mikro- i nanoznanosti i tehnologije
Adresa Radmile Matejčić 2, Rijeka
Kontakt nanori.uniri.hr/hr/contact/
Web nanori.uniri.hr, stemrijeka.wordpress.com
Cijena Besplatno

 Znanstvenici Sveučilišta u Rijeci s dugogodišnjim iskustvom u znanstvenom i nastavnom radu, ali i u popularizaciji znanosti nude “Pametne STEM radionice”, na kojima polaznike upoznaju s mikrokontrolerima i osnovama programiranja na STEMI robotima, osnovama 3D ispisa i 3D skeniranja, laserima i njihovom primjenom u svakodnevnom životu, kao i s time kako prikupljati energiju iz svoje okoline i pretvarati je u struju.

Informacije o popularizacijskim aktivnostima uvijek su dostupne na njihovim web-stranicama, drugim mrežnim sučeljima Sveučilišta u Rijeci, ali ih dijele i vrtićima i školama.

Radionice su namijenjene djeci od 5 do 6 godina naviše, ali i najširem krugu građana, pa sve do umirovljenika.

 

ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu

Info - ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu
Adresa Fakultet elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb
Kontakt suza@fer.hr
Web suza.fer.hr
Cijena Besplatno

“ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu” program je popularizacije znanosti Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Program je namijenjen predškolcima, učenicima osnovnih i srednjih škola te edukatorima i odraslima.

ŠUZA provodi svoj program kroz razne aktivnosti: obilježavanje važnih datuma iz svijeta inženjerstva, tehnologije i matematike organizacijom radionica i predavanjima za sve zainteresirane (Noć muzeja – posljednji petak u siječnju, Europska noć istraživača – posljednji petak u rujnu, Europski tjedan programiranja – listopad, Europski tjedan robotike – studeni, Festival znanosti, One hour of code, Arduino dan, Noć matematike), posjete učenika osnovnih i srednjih škola FER-u, održavanje edukacija za nastavnike, mentore i edukatore (IEEE TISP, suradnja s ASOO i AZOO), posjete školama, Go meetup, provedba Dana otvorenih vrata (sredina studenoga), i druge.

Svi zainteresirani informacije o aktualnim programima i radionicama mogu provjeriti na webu. Sadržaji su prilagođeni svim dobnim skupinama.

 

Tinker Labs

Info - Tinker Labs
Adresa Zadarska 5, Osijek; Anina 2b, Vinkovci; Remetinečka cesta 5b, Zagreb; Bolnička cesta 49, Zagreb, od jeseni i Slavonski Brod
Kontakt www.facebook.com/tinkerlabshrvatska/
Web www.tinkerlabs.hr
Cijena Od 300 kuna mjesečno

Franšiza Tinker Labs u potpunosti je hrvatski proizvod, osnovan 2016. u Osijeku. Osnivači su osmislili programe koji uvode učenike u STEAM svijet znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike. Danas njihova škola djeci pruža jedinstven pogled na učenje kroz praktičan rad i zabavne eksperimente. Učionice su opremljene svim materijalima, alatima te pomagalima potrebnim za učinkovitu i kvalitetnu nastavu, a radi se u malim grupama s do 10 učenika. Sve izrađeno na nastavi učenici uglavnom nose kući, kako bi svoje STEAM učenje mogli nastaviti kada god žele.

Tinker Labs tečajevi nude 8 uzastopnih godina učenja na 4 vrste tečajeva, a u sve to, uključeni su popratni materijali u obliku slikovnica ili specijaliziranih udžbenika.

Prvi stupanj naziva se Tinker Tots, predviđen je za učenike predškolskog uzrasta od 4 do 6 godina, te obuhvaća nastavu koja se održava jednom tjedno po 45 minuta. Učenici na tom tečaju dobivaju osnove STEAM područja na zabavan način, uz mnoštvo pokusa i praktične nastave.

Tečaj Tinker Town osnovni je tečaj, predviđen za učenike školskog uzrasta od 7 do 10 godina. Na tom se tečaju, koji traje 60 minuta tjedno, učenici upoznaju s različitim zanimanjima STEAM spektra te kroz mnoštvo pokusa imaju priliku neposredno i praktično učiti.

Treća stepenica je tečaj Tinker World. U trajanju 75 min tjedno, učenicima, uz mnoštvo zabavnih eksperimenata, otkriva i povijesno-geografski kontekst najpoznatijih otkrića iz povijesti čovječanstva te znanstvenice ili znanstvenike koji su za ta otkrića zaslužni.

Bug 328 ožujak 2020.