Američki startup želi hvatati ugljikov dioksid izravno na ispušnim cijevima kamiona

Ideja nastala prije dvije godine tijekom doktorskog studija polako ide prema komercijalizaciji, a mogla bi biti jedan od odgovora na klimatsku krizu i rješenje za barem djelomično smanjenje emisija CO2

Sandro Vrbanus subota, 27. ožujka 2021. u 20:28

Cestovni je promet jedan od značajnijih zagađivača okoliša, uslijed velikih količina ispuštanja ugljikovog dioksida u atmosferu. Protiv toga se industrija već bori proizvodnjom i promoviranjem električnih vozila, traže se tehnološka rješenja za efikasno hvatanje CO2 ispuštenoga u atmosferu, a američki startup Remora pokušava "progurati" svoje rješenje, za koje smatraju da ima potencijala umanjiti ugljični otisak već postojećih kamiona.

Osnivači ove kompanije predlažu da se njihov uređaj za izdvajanje ugljikovog dioksida postavi izravno na izvor zagađenja, točnije na – ispušne cijevi kamiona.

Remora je startup nastao u Detroitu na temelju ideje njegove suosnivačice Christine Reynolds, koja je za vrijeme svojeg doktorskog studija osmislila princip rada i razvila prve prototipe ovog uređaja. Kasnije ju je današnji partner u poslu i CEO Remore Paul Gross nagovorio da pokušaju osnovati tvrtku i komercijalizirati njezinu ideju.

Klopka na auspuhu

Ona se sastoji u postavljanju posebne "molekularnog sita" na ispušnu cijev tegljača (kakvih je u SAD-u oko 2 milijuna na cestama). Unutar uređaja nalazila bi se "klopka" od naprednoga materijala koja bi u sebi zadržavala do 80% molekula ugljikovog dioksida, namijenjenog izbacivanju u atmosferu. Osim ovog plina, isto sito imalo bi mogućnost hvatanja i ugljikovog monoksida te dušikovih oksida, zagađivača koji su štetni i za ljudsko zdravlje.

Osnivači ovog startupa kažu kako bi kroz sito prolazile neškodljive molekule poput kisika, dok bi se one štetne akumulirale u posebnom rezervoaru postavljenom na kamionu. Ovakav bi rezervoar imao prostora za prikupljanje štetnih plinova tijekom vožnje duge do oko 1.000 kilometara.

Remora je kao startup u ranoj gazi razvoja ove godine ušla u akceleratorski program cijenjenog startup inkubatora Y Combinator. Trenutačno su u potrazi za novim zaposlenicima i najavljuju brzi rast poslovanja.