Formula 1 ima osam godina za postati ugljično neutralna

Prije tri godine čelnici Formule 1 odlučili su da će ovaj sport do 2030. godine biti neto ugljično neutralan. Na tom planu ustraju i dalje, a s javnošću su podijelili pojedinosti o trenutačnim ekološkim projektima

Sandro Vrbanus utorak, 28. lipnja 2022. u 12:00
📷 FIA
FIA

Ambiciozni planovi o ugljičnoj neto neutralnosti kompleksnog tehničkog sporta kakav je Formula 1 provode se unatoč svim drugim izazovima. Vodstvo ovog sporta, timovi koji u njemu sudjeluju, promotori, partneri, dobavljači, TV kuće i FIA – svi oni uključeni su u projekt smanjenja ugljičnih emisija koje stvara "oktanski cirkus", kako ga televizijski komentatori ponekad nazivaju, dok putuje planetom i održava svoje utrke.

Prvi koraci ka neutralnosti

Do cilja – potpune neto ugljične neutralnosti 2030. godine – preostalo im je još osam godina, a već sada radi se na potpuno ekološki održivom gorivu, smanjenju korištenja jednokratne plastike te reorganizaciji logistike kako bi se usluge transporta koristile što manje. Put prema neutralnosti još je dug, a iz vodstva Formule 1 objavili su i što su do sada postigli u tom smjeru.

Primjerice, već sada se televizijski prijenosi utrka produciraju s jednog središnjeg mjesta, pa režija i cijela tehnika ne putuje po svijetu, što smanjuje potrebe za prijevozom i logistikom. Redizajnirani kontejneri za prijevoz preostale potrebne opreme načinjeni su tako da ih se može prevoziti efikasnije. Uredi Formule 1 isto tako koriste energiju iz 100% obnovljivih izvora.

Gorivo i za cestu

Do 2030. godine Formula 1 bit će ugljično neutralna, od tvornice do crno-bijele zastave na cilju utrke, poručuju. Nastavit će se s optimizacijom logistike, smanjenjem količina stvorenog otpada te povećanjem količine recikliranih materijala, u svim segmentima sporta.

Spomenuto 100% ekološko gorivo koristit će se već od 2026., a kao i sa svim tehnološkim i drugim inovacijama iz ove franšize, cilj je da se one s vremenom preslikaju i na cestovna vozila. Gorivo koje se razvija, naime, moći će se u nepromijenjenom obliku koristiti u postojećim motorima s unutarnjim izgaranjem u automobilima.

📢 Besplatna dostava

TOP!

APPLE iPad 9

A13 Bionic čip, kamera od 12 MP te brzi Wi-Fi ili mobilna mreža.

Od 2999 kn Kupi


Kompaktan zvučnik, gigantski zvuk.

KEF LS50 Meta

Najprecizniji, impresivan zvuk, 47 Hz - 45 kHz, Uni-Q driver, 85 dB, 8 Ohma, 40-100 W, Eisa Award.

9.749 kn Kupi

Soundbar i bežični subwoofer s ugrađenim HEOS-om

DENON DHT-S516H

HEOS, Bluetooth, AirPlay 2, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, DTS dekodiranje, HDMI ulaz, ARC, Amazon Alexa, Google Assistant.

3.989 kn Kupi