Istraživanje i modeliranje pokazalo da samo 0,001% ljudi diše dovoljno kvalitetan zrak

Prva studija, koja je obuhvatila dnevne podatke o zagađenju zraka iz cijelog svijeta, obavljena je uz pomoć modela strojnog učenja, a izrodila je zabrinjavajuće rezultate o zagađenju zraka

Sandro Vrbanus petak, 10. ožujka 2023. u 10:33

Ovoga tjedna u časopisu Lancet Planetary Health objavljeni su rezultati prve globalne studije, koja se bavi razinama zagađenja zraka raznim vrstama čestica, i to u cijelom svijetu. Znanstvenici su u razmatranje uzeli podatke s 5446 stanica za praćenje kvalitete zraka, smještenih u 65 zemalja. Analizirali su razdoblje od početka 2000. do kraja 2019. godine, a sve dobivene podatke ubacili su u model pogonjen dubokim strojnim učenjem. Zadatak modela bio je nadopuniti podatke, tj. nadomjestiti nedostatak dovoljnog broja mjernih stanica u svijetu, modeliranjem iz postojećih podataka.

Osim podataka sa zemaljskih mjernih postaja, iskorišteni su i podaci sa satelita, opremljenih za praćenje zagađenja zraka. Svime time znanstvenici su došli do procjena zagađenja, na dnevnoj bazi i na razini cijeloga svijeta i naseljenih kontinenata – što je prvi puta da je netko izradio sličnu analizu. Rezultati su prilično zabrinjavajući.

Pretjerano zagađenje posvuda

Model ovih znanstvenika pokazao je da je samo 0,18% svjetskog kopna te 0,001% svjetske populacije izloženo kvaliteti zraka koju Svjetska zdravstvena organizacija smatra sigurnom. Dakle, zrak u gotovo cijelome svijetu zagađen je previsokom koncentracijom finih čestica PM2.5 (dakle promjera manjeg od 2,5 mikrona), koja iznosi više od 15 μg/m³.

Globalni prosjek koncentracije čestica PM2.5 u zraku, u promatranom razdoblju, bio je 32.8 µg/m3
Globalni prosjek koncentracije čestica PM2.5 u zraku, u promatranom razdoblju, bio je 32.8 µg/m3

Tijekom promatrana dva desetljeća, dnevne razine zagađenja tim česticama u Europi i Sjevernoj Americi su padale, dok su rasle u gotovo svim drugim regijama: Južnoj Aziji, Australiji, Južnoj Americi, Novom Zelandu, pa i Karibima. Globalno gledano, više od 70% dana zabilježene su previsoke koncentracije čestica PM2.5.

"U ovoj smo studiji koristili inovativan pristup strojnom učenju, kako bismo integrirali više meteoroloških i geoloških podataka i procijenili globalnu razine koncentracije čestica PM2.5 pri tlu, u visokoj prostornoj razlučivosti od otprilike 10x10 kilometara, mrežom smo pokrili cijeli svijet za razdoblje 2000.-2019., a fokusirali smo se na područja zagađenja s više od 15 μg/m³, što je prema WHO-u sigurna granica (iako o tom pragu postoje prijepori)", izjavio je voditelj istraživanja, Yuming Guo, profesor s australskog sveučilišta Monash.