Logitech će uz sve proizvode navesti njihov ugljični otisak

Kako bi kupci znali za koliko su stakleničkih plinova "zaslužni" ako kupe njihovog miša, tipkovnicu ili neki drugi uređaj, u Logitechu će te podatke ubuduće jasno isticati na ambalaži

Sandro Vrbanus srijeda, 17. lipnja 2020. u 13:57

Proizvođač računalne periferije Logitech javno se obvezao na transparentnost podataka kada je riječ o ekološkom utjecaju njihovih proizvoda. Kako su najavili danas, na ambalaži svih njihovih proizvoda u budućnosti će, kao i na službenom webu, biti moguće pronaći informaciju o tome koliko je prilikom proizvodnje nastalo stakleničkih plinova, izraženo u količini CO2 ispuštenog u atmosferu. Uz podatak o ugljičnom otisku stajat će i informacija o tome je li kompanija navedenu količinu ugljikovog dioksida "poništila" na neki način, tj. je li u konačnici proizvod ugljično neutralan za okoliš.

Ekološki utjecaj miševa i tipkovnica

Logitech navodi da će u izračun ugljičnog otiska uzimati utjecaj cijelog životnog ciklusa proizvoda, od nabavke materijala, preko proizvodnje, distribucije, korištenja pa sve do kraja njegovog životnog vijeka. Na analizi svojeg ugljičnog otiska rade već godinama, a podaci koji će se pojavljivati uz proizvode su, kažu, verificirani od treće strane.

Prvi proizvodi koji će dobiti oznaku ugljičnog otiska (kao na priloženoj slici) bit će odabrana gamerska periferija do kraja ove godine. Razlog tomu je činjenica da je tijekom 2019. godine Logitech izrazio svoju podršku Pariškom klimatskom sporazumu te u skladu s time ugljično neutralizirao cjelokupnu svoju proizvodnju periferije za igrače, pa se u tom segmentu imaju s čime i pohvaliti. Ostatak igraće periferije bit će prioritet u ovom pogledu, a cjelokupni bi asortiman na isti način trebao biti označen do 2025. godine.