Na Islandu pokrenuto najveće svjetsko postrojenje za izdvajanje CO2 iz zraka

Švicarska kompanija Climeworks i islandski Carbfix ovoga su tjedna pokrenuli postrojenje Orca, koje će godišnje hvatati preko 4 tisuće tona ugljikovog dioksida iz zraka i slati ga pod zemlju i pretvarati u stijenu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 13. rujna 2021. u 06:00

Četiri godine suradnje švicarske kompanije Climeworks i islandske kompanije Carbfix rezultiralo je otvaranjem njihovog prvog komercijalnog postrojenja za izdvajanje CO2 iz zraka. Sustav Orca instaliran je i pokrenut na Islandu, a s kapacitetom od više od 4.000 tona CO2 godišnje najveće je takvo rješenje na svijetu. Iako se čini mnogo, količina ugljikovog dioksida koju će godišnje ovaj sustav izdvojiti iz atmosfere ekvivalent je onoj koju proizvede tek 870 automobila.

Trajna pohrana u stijeni

Orca se sastoji od osam kontejnerskih modula u kojima se nalaze veliki ventilatori. Oni propuhuju zrak kroz posebne filtere u kojima se ugljikov dioksid zadržava. Jednom kada se filteri napune (oko 500 tona u svakom kontejneru), kontejner u kojem se nalaze se zatvara i zagrijava, kako bi se iz filtera ispustio koncentrirani CO2. Plin se potom prikuplja, miješa s vodom, a potom ispušta na dubini od 1.000 metara u obližnje bazaltne stijene, gdje će se mineralizirati i ostati trajno pohranjen u obliku stijene.

Ovo je za sada najveći na svijetu aktivni i prvi komercijalni projekt tog tipa. Ulaganje u njega očekivano je visoko, uz ipak relativno malenu iskoristivost. Izgradnja ovakvog jednog Direct Air Capture postrojenja košta između 10 i 15 milijuna dolara, a trošak izdvajanja CO2 procjenjuje se na oko 1.200 dolara po toni. S druge strane, ono iz zraka izdvaja na globalnoj razini gotovo zanemarivu količinu ugljikovog dioksida. Climeworks i Carbfix stoga najavljuju kako će u narednim godinama pokrenuti postrojenje deset puta veće od ovoga, na čijem dizajnu već rade.

Ono što njihovo rješenje izdvaja od konkurencije jest činjenica da se nalazi na Islandu, idealnom mjestu za ovu vrstu posla. Naime, Island se uvelike oslanja na obnovljive izvore energije pa tehnologija za izdvajanje ugljikovog dioksida, iako troši električnu energiju, nije zaslužna za dodatne emisije stakleničkih plinova. Povrh toga, u blizini postrojenja nalaze se mlade i porozne bazaltne stijene, koje u svoje šupljine mogu primiti relativno velike količine CO2. Plin također nije potrebno transportirati daleko kako bi bio pohranjen.