Na ledenom vrhu Grenlanda po prvi je puta kišilo otkad postoje mjerenja

U tri dana palo je ukupno sedam milijardi tona kiše, što je rezultiralo topljenjem čak do sedam puta veće količine snijega i leda nego što je to inače slučaj za sredinu kolovoza

Matej Markovinović nedjelja, 22. kolovoza 2021. u 15:35

Nakon što je 14. kolovoza temperatura na najvišoj točki grenlandskog ledenog pokrova bila iznad nule punih devet sati, tamo je po prvi puta otkad postoje mjerenja padala kiša koja je masovno otopila velike količine snijega i leda.

Naime, vrh ledenog pokrova nalazi se na 3216 metara nadmorske visine te jedino što tamo uobičajeno pada je snijeg, a temperature iznad nule zabilježene su triput u manje od desetljeća, što uveliko zabrinjava znanstvenike, piše Reuters.

„To nikako nije dobar i zdrav znak za ledeni pokrov. Voda na ledu je loša, jer čini ledenu ploču sklonijom topljenju na površini“, rekla je glaciologinja Indrani Das iz Opservatorija Lamont-Doherty na sveučilištu Columbia.

Grenlandski je ledeni pokrov drugi najveći na svijetu nakon Antarktike te je njegovo topljenje uzrokovalo ukupno četvrtinu od porasta razine more zabilježene u posljednjih nekoliko desetljeća, a znanstvenici očekuju da će taj udio još rasti zbog porasta temperatura.

Twila Moon, zamjenica vodećeg znanstvenika američkog Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu u Coloradu, tvrdi da ova kiša na vrhu Grenlanda nije izoliran slučaj, već je uz sve veće poplave, požare i ostale ekstremne klimatske događaje, jedno od alarmantnih poziva za smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Podsjećamo da je američka agencija NOAA objavila podatke koji pokazuju da je protekli srpanj bio najtopliji mjesec u povijesti mjerenja, a Međuvladin panel za klimatske promjene (IPCC), izdao je i dramatično upozorenje koje navodi da je ova situacija gotovo nepopravljiva.