Pošumljavanje područja Oklaja uz pomoć dronova

Ususret Danu planeta Zemlje održana je velika akcija pošumljavanja opožarenog područja Oklaja uz pomoć bespilotne letjelice za brzo pošumljavanje i obnovu šumskih ekosustava

Bug.hr ponedjeljak, 4. travnja 2022. u 21:59

Područje pošumljavanja opožareno je prije 12 godina, a zbog položaja kojem je teško pristupiti, odabrana je upravo tehnika pošumljavanja uz pomoć bespilotne letjelice pri čemu se na teško dostupna područje izbacuju tzv. Seed Bombs.

Organizator pošumljavanja je Projekt O2 kojeg su pokrenuli zaljubljenici u prirodu i ekologiju, dr. sc. Dušan Jelić i Goran Ladišić s ciljem zaustavljanja negativnih trendova uništavanja šuma i smanjenja ispuštanja stakleničkih plinova.

Uz pomoć tehnologije provode akcije pošumljavanja bespilotnom letjelicom koja iz zraka automatski izbacuje Seed Bombs, samoklijajuće paketiće sjemena drveta u kojima se uz primarno sjeme stabla, nalaze i sjemenke pratećih vrsta biljaka što osigurava ne samo rast stabala, već i razvoja zdravog šumskog staništa (ekosustava).

Najveća prednost ovakvog pošumljavanja jesu mogućnost pošumljavanja teško dostupnih opožarenih, posječenih ili degradiranih područja i brzina kojom se područje pošumljava. Za primjer, ovakvom vrstom pošumljavanja za hektar na kojem se (ovisno o lokaciji) sadi 1500-2000 stabala, potrebno je oko 6 sati. I ne samo to, s obzirom na činjenicu da se uspješnost pošumljavanja definira prema m2 obnovljenog ekosistema, a ne posađenog jednog stabla, pošumljavanje Seed Bombsima osigurava upravo takvu obnovu. GRAWE je naš partner od samog početka i, kako volim istaknuti, pružili su nam ruku kada se ideja tek rađala, prepoznavši vrijednost i nužnost ovakvog pristupa obnove ekosustava, zato nam je iznimno drago da s njima, nakon prošle i ove, nastavljamo i sljedeće godine“, rekao je Goran Ladišić iz Projekta O2.