Ovo električno vozilo može biti tricikl, brod i kamper

Amfibijski kamperski tricikl inovacija je jednog latvijskog entuzijasta, dizajnera i avanturista. Omogućava dugotrajne avanture, prijevoz kopnom ili vodom te osigurava udoban smještaj za dvoje ljudi

Sandro Vrbanus nedjelja, 22. svibnja 2022. u 06:00

Aigars Lazuis iz Latvije toliko voli voziti bicikl, da je na njemu uspio proputovati od Londona do Tokija. Pritom je zaključio kako je bicikl gotovo idealno prijevozno sredstvo, ali da ne može prijeći preko vode ili prevoziti mnogo prtljage, kao i da je svakodnevno postavljanje šatora na takvim avanturama zamorno. Stoga je prionuo na posao i osmislio nešto što je nazvao BeTRITON – električni tricikl koji je ujedno i amfibijsko električno plovilo te, prema potrebi, kamp-kućica.

Jedinstveno vozilo za avanture

Prije nekoliko je godina izradio prvi prototip, na temelju kojeg je dobio prednarudžbe i velik interes javnosti. Od tada je vrijeme i novac uložio u nadogradnje i poboljšanja, kako bi njegov "transformer" mogao u serijsku proizvodnju. Pri izradi BeTRITON-a korištene su moderne tehnike poput 3D ispisa i CNC glodanja, a osnovna je struktura izrađena od stakloplastike. Okvir je načinjen od metala, a u srži cijelog vozila je i podosta elektronike.

Aigars Lazuis i njegov izum
Aigars Lazuis i njegov izum

Središnji sustav tako kontrolira rad elektromotora pri vožnji po kopnu ili vodi, omogućava mijenjanje brzina, upravlja punjenjem baterija te uz nekoliko ručnih prilagodbi pretvara kopneno vozilo u amfibijsko, zadržavajući elektroničke dodatke poput Bluetooth zvučnika, zvučnih i svjetlosnih signala i slične. Kapacitet ugrađene baterije omogućava do 50 kilometara autonomije u kopnenom te 20 kilometara u vodenom režimu rada.

Kada se vozilo pretvori u kamper, može iskoristiti i prednosti ugrađenih solarnih panela za prikupljanje energije, ponuditi mjesto za spavanje za dvoje ljudi te ostale dodatke koje će kampiranje učiniti ugodnim.

BeTRITON se može naručiti već sada, po cijeni od 14.500 eura, bez transporta i poreza. Moguće ga je kupiti sastavljenog ili pak u uradi sam verziji, koja će biti nešto jeftinija i isporučivat će se u kitu.