Američki NIF najsnažnijim laserom na svijetu došao na korak do isplative fuzije

Fuzijski reaktor National Ignition Facility u Kaliforniji svojim je snažnim laserom počeo "bombardirati" izotope vodika, a prošloga tjedna su uspjeli iz reakcije izvući 70% energije koju su u nju uložili

Sandro Vrbanus četvrtak, 19. kolovoza 2021. u 06:00

Još jedan maleni korak naprijed za isplativu i održivu fuzijsku nuklearnu energiju dogodio se prošloga tjedna u kalifornijskom mjestu Livermore, gdje je smješten eksperimentalni fuzijski reaktor National Ignition Facility. Ovaj je reaktor zasnovan na tehnologiji lasera, i dom je najsnažnijeg laserskog sklopa na svijetu. Njegovih 192 izvora laserskih zraka ima cilj stvoriti dovoljno topline kako bi komprimirali malenu količinu vodikovog goriva i pokrenuli lančanu fuzijsku reakciju. Ona bi trebala poslužiti kao izvor velike količine gotovo besplatne i čiste energije u budućnosti.

Izgradnja ovog pogona traje preko deset godina, a eksperimenti s laserima velike snage započeli su ove godine. Prošloga tjedna dosegnut je ranije postavljeni cilj – NIF-ov je reaktor proizveo 1,3 MJ energije, što ga je dovelo do samog ruba paljenja lančane reakcije, poručeno je iz ovog laboratorija. Ovaj pothvat otvara novo poglavlje u eksperimentima i daljnjim istraživanjima.

Velik skok u efikasnosti

Ovom prilikom fuzijski je reaktor vratio oko 70% energije uložene u pokretanje reakcije i stvaranje snažnih laserskih pulsova. Nakon nekoliko godina provedenih na razini od 3%, te eksperimenata u proljeće ove godine kada se postiglo oko 9% povrata, rezultat od 70% uzbudljiv je i značajan napredak i rezultat više desetljeća znanstvenog i tehnološkog napretka, poručuju istraživači.

Povećanje efikasnosti omogućio je novi dizajn kapsula u kojima se nalazi "meta", malena količina izotopa vodika, koju se "bombardira" snažnim laserima. Unaprijeđena je i preciznost lasera, čime je povećana vjerojatnost za povećanje energije i dosezanje dovoljno visokih temperatura i tlakova pri kojima se može dogoditi fuzijska reakcija.

Put do neto pozitivnog energetskog rezultata još je dug, no ovaj rezultat ohrabrio je znanstvenike u NIF-u, koji su sada uvjereni da s novim rezultatima mogu dogurati i mnogo dalje.HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

BT naglavne slušalice

BOWERS & WILKINS PX7 S2

Hybrid Noise Cancellation, Ambient Pass-Through, Wear-Detection Sensor, do 30 sati reprodukcije, 6 mikrofona, vrhunski dizajn.

2.799 kn 371,49 € Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

MONITOR AUDIO BRONZE 100

37 – 30.000 Hz, 87 dB, 8 ohma, 100W RMS, 30 - 100 W, HiVe II port sustav, C-CAM Gold Dome visokotonac, C-CAM mid-bass driver.

3.949 kn 524,12 € Kupi