Američki NIF najsnažnijim laserom na svijetu došao na korak do isplative fuzije

Fuzijski reaktor National Ignition Facility u Kaliforniji svojim je snažnim laserom počeo "bombardirati" izotope vodika, a prošloga tjedna su uspjeli iz reakcije izvući 70% energije koju su u nju uložili

Sandro Vrbanus četvrtak, 19. kolovoza 2021. u 06:00

Još jedan maleni korak naprijed za isplativu i održivu fuzijsku nuklearnu energiju dogodio se prošloga tjedna u kalifornijskom mjestu Livermore, gdje je smješten eksperimentalni fuzijski reaktor National Ignition Facility. Ovaj je reaktor zasnovan na tehnologiji lasera, i dom je najsnažnijeg laserskog sklopa na svijetu. Njegovih 192 izvora laserskih zraka ima cilj stvoriti dovoljno topline kako bi komprimirali malenu količinu vodikovog goriva i pokrenuli lančanu fuzijsku reakciju. Ona bi trebala poslužiti kao izvor velike količine gotovo besplatne i čiste energije u budućnosti.

Izgradnja ovog pogona traje preko deset godina, a eksperimenti s laserima velike snage započeli su ove godine. Prošloga tjedna dosegnut je ranije postavljeni cilj – NIF-ov je reaktor proizveo 1,3 MJ energije, što ga je dovelo do samog ruba paljenja lančane reakcije, poručeno je iz ovog laboratorija. Ovaj pothvat otvara novo poglavlje u eksperimentima i daljnjim istraživanjima.

Velik skok u efikasnosti

Ovom prilikom fuzijski je reaktor vratio oko 70% energije uložene u pokretanje reakcije i stvaranje snažnih laserskih pulsova. Nakon nekoliko godina provedenih na razini od 3%, te eksperimenata u proljeće ove godine kada se postiglo oko 9% povrata, rezultat od 70% uzbudljiv je i značajan napredak i rezultat više desetljeća znanstvenog i tehnološkog napretka, poručuju istraživači.

Povećanje efikasnosti omogućio je novi dizajn kapsula u kojima se nalazi "meta", malena količina izotopa vodika, koju se "bombardira" snažnim laserima. Unaprijeđena je i preciznost lasera, čime je povećana vjerojatnost za povećanje energije i dosezanje dovoljno visokih temperatura i tlakova pri kojima se može dogoditi fuzijska reakcija.

Put do neto pozitivnog energetskog rezultata još je dug, no ovaj rezultat ohrabrio je znanstvenike u NIF-u, koji su sada uvjereni da s novim rezultatima mogu dogurati i mnogo dalje.